En luvannut uutena vuotena mitään

Minä en luvannut vuoden vaihtuessa mitään. Se ei silti tarkoita, ettenkö arvostaisi sitä, kuinka uuden vuoden vaihtuminen motivoi muutoksiin. Päinvastoin – itsensä kehittäminen on ihanaa! Tässä postauksessa pohdin uudenvuodenlupauksia sekä sitä, miten ne saisi kestämään – ja lopulta sulautumaan kokonaisvaltaiseksi osaksi elämää.

Joulukuun vaihtuessa tammikuuksi moni lupaa itselleen paljon: tänä vuonna elän terveellisemmin, liikun enemmän, muutan ruokavaliotani, laihdutan, kaunistun tai kehityn ennen kaikkea paremmaksi ja terveellisemmäksi ihmiseksi. Tammikuu alkaakin monilla energisesti ja motivoituneesti sekä ennen kaikkea hirmuisella vauhdilla. Kuitenkin tammikuun vaihtuessa helmikuuksi lupaustulvan keskellä sinnittelevä väsyy ja hämmentyy. Helmikuun ensimmäisenä päivänä moni on kurkkuaan myöten täynnä vuodenvaihteessa hyvältä tuntunutta new year new me -ajattelua.

Miten uudenvuodenlupaukset saisi kestämään? Miten lupauksista tulisi ajan myötä osa elämää? Kannattaako luvata yhtään mitään? Tähän postaukseen olen pohtinut kasaan viisi vinkkiä, jotka voivat auttaa matkalla kohti terveellisempää minää.

1. Lupaa yksi asia kerrallaan

Moni lupauksia tehdessään haukkaa yksinkertaisesti liian suuren palan. Jos yhtä aikaa mullistaa koko ruokavalionsa, opettelee uuden urheilulajin ja kuntosalin tekniikat, viettää tipatonta tammikuuta, joogaa mielenrauhan saavuttamiseksi sekä vielä hoitaa huolella normaalin arkensa, väsyy ihan takuuvarmasti. Lupauksia kannattanee siis karsia joko heti lupauksia laatiessa, tai viimeistään tässä vaiheessa – ja muistaa olla itselleen armollinen. Pienin askelin on helpointa astella muutoksen matkaa.

2. Mieti, miksi lupasit

Tarve uudenvuodenlupauksille kumpuaa aina jostain – usein tyytymättömyydestä omaan elämään tai elämäntapoihin. Jos (ja kun) motivaatio horjahtaa, yritä muistella perimmäisiä syitä siihen, miksi alun perin teit lupauksen. Yleensä lähtötilanteen tarkastelu etäämmältä voi sytyttää motivaation takaisin liekkiinsä.

3. Kerää ympärillesi kannustava joukko ihmisiä

Klisee, mutta totisinta totta. Lupauksista on helpointa pitää kiinni yhdessä. Muista kannustaa, kehua ja tsempata, se kantaa!

4. Ole itsellesi armollinen

Aina ei onnistu – eikä edes joka päivä. Kuntosalin sijaan on ihan ok mennä kotiin, kun päivän stressitaakka on ollut jo valmiiksi liian raskas kannettavaksi. Uudenvuodenlupaukset ovat ennen kaikkea sinua itseäsi varten, eli sinä olet se tärkein. Lupausten ei pitäisi olla stressitekijä, vaan asia, joka kehittää sinua itseäsi vahvemmaksi tyypiksi.

5. Ei uudenvuodenlupaukset – vaan kokonaisuus

Ai miksi en sitten itse tehnyt uudenvuodenlupauksia? Siksi, koska uskon, että kokonaisuus on yksittäisiä lupauksia tärkeämpää. Haluan pyrkiä siihen, että kokonaisvaltaiset terveelliset elämäntavat kantaisivat pitkälle. Kun hiljalleen on omaksunut terveellisen ruokavalion, liikunnan, levon ja pieniä poikkeuksia tekevän päihteettömyyden tärkeäksi osaksi elämäänsä, ei lopulta tarvitse luvata uutena vuotena mitään tai viettää edes tipatonta tammikuuta.

Tai lupasin minä yhden jutun. Jatkaa elämästä nauttimista!

Terveydellä, Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *