5 vinkkiä terveelliseen somen käyttöön

Tuntuuko some ahdistavalta paikalta? Tuntuuko, että vietät siellä ihan liikaa aikaa, mutta somesta irrottautuminen on silti vaikeaa? Somehyvinvointi tai somen terveellinen käyttäminen eivät ole itsestäänselvyyksiä. Sosiaalisen median sovellukset on tarkoituksella luotu koukuttaviksi. Tässä postauksessa annan sinulle viisi konkreettista vinkkiä terveellisempään ja läsnäolevampaan somen käyttöön ❤

Postauksen vinkkien noudattaminen ei saata tuntua helpolta, mutta oman somenkäytön pohdiskeleminen kannattaa silti. On hyvä miettiä, onko some tarjonnut viime aikoina hyvää mieltä ja inspiraatiota, vai sen sijaan vienyt mukanaan omaa aikaa ja mielenrauhaa. Mikäli some tuntuu enemmän ottaneen kuin antaneen, taitaa olla hyvä aika lukea tämä postaus.

Sosiaalisen median terveellinen käyttö.

1. Ole läsnä somessa

Oletko joskus löytänyt itsesi somesta, ennen kuin olet edes tajunnut avanneesi sovellusta? Oletko skrollannut somefiidiä alaspäin oikeastaan ajattelematta juuri mitään? No, jos olet, et ole ainakaan ainoa. Jokainen meistä voi varmasti tunnustaa käyttäneensä somea melko poissaolevasti.

Ensimmäinen ja äärimmäisen tärkeä somevinkki: pyri käyttämään sosiaalista mediaa läsnäolevasti. Lue vain itsellesi tärkeät päivitykset ja pyri keskittymään niihin. Usein laatu korvaa tässä määrän. Jätä kommentteja ja keskustele läsnäolevasti, keskity ja ajattele lukemaasi. Somen käyttöön liittyvä kiireen tuntu saattaa pidemmän päälle ahdistaa ja kuormittaa valmiiksi stressaantunutta mieltä. Kun somessa on enemmän läsnä, on somekokemus paljon rauhallisempi.

2. Kommentoi ja osallistu

Tunnetko olevasi sosiaalisessa mediassa osallistuja vai pikemminkin sivustaseuraaja? Somen kanssa saattaa voida paremmin, mikäli itse osallistuu somekeskusteluihin aktiivisesti tai tuottaa itse somesisältöä. Vaikuttajia jokaisen meistä ei missään nimessä tarvitse olla, mutta esimerkiksi kommenttien jättäminen itseä kiinnostaviin postauksiin voi kannattaa.

Osallistuminen somessa lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tunnetta sosiaalisuudesta ja siitä, että kuuluu joukkoon. Hiljainen sivustaseuraaminen saattaa puolestaan korostaa somen huonoja puolia: kateutta, paineita tai tunnetta siitä, että jää itse jostain paitsi.

3. Rajaa somessa käytettyä aikaa

Sosiaalinen media koukuttaa ja imaisee mukanaan, ja niin sen on tarkoitettukin tekevän. Sosiaalisen median sovellukset on ennen kaikkea laadittu siten, että niiden parissa vietettäisiin mahdollisimman paljon aikaa. Somen ympärillä pyörii iso bisnes, ja se on aina muistettava. Kenenkään ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa siitä, että somesovellukset tuntuvat koukuttavilta.

Mitä asialle sitten voi tehdä? Omaa somen käyttöä voi tarkastella kriittisesti esimerkiksi näin:

  • Tarkastele somen käyttöäsi yhden päivän ajan.
  • Millaisissa tilanteissa avaat sosiaalisen median sovelluksen? Onko se tiedostettua vai tiedostamatonta?
  • Millaisia tunteita näihin hetkiin liittyy? Oletko tilanteissa yksin vai seurassa? Toistavatko tilanteet jotain tiettyä kaavaa?
  • Kuinka paljon ruutuaikaa kertyy (tätä voit tarkastella puhelimen asetuksista)? Onko aikaa somessa kulunut mielestäsi liikaa vai juuri sopivasti?
  • Missä sovelluksissa vietät eniten aikaa?

Oman somenkäytön tarkasteleminen on tärkeää etenkin silloin, jos sosiaalisessa mediassa haluaisi viettää vähemmän aikaa. Käyttöä voit lähteä aktiivisesti rajaamaan esimerkiksi luomalla itsellesi pieniä sääntöjä: some kiinni iltaisin tiettyyn aikaan, somen saa avata aamulla vasta aamiaisen jälkeen tai somea ei saa käyttää lainkaan työpäivän aikana. Omaan arkeesi sopivat somesäännöt sopivat sinulle parhaiten.

Terveellinen somen käyttö.

4. Keksi kivaa tekemistä somen tilalle

Mistä sosiaalinen media haukkaa sinun arjessasi aikaa? Viekö some aikaa läheisiltä tai vaikkapa kirjojen lukemiselta? Onko some syrjäyttänyt jonkin rakkaan vanhan harrastuksesi?

Some on kieltämättä houkutteleva paikka, mutta jos somen käyttöään haluaa rajata, on hyvä miettiä, mitä muuta kivaa somen selailun sijaan voisikaan tehdä. Ehkäpä jotain erityisen mukavaa ja innostavaa? Somen koukuttavuus voi tuntua vaikealta taklata, mutta kun houkutuksen taklaa riittävän monesti, muukin tekeminen alkaa takuulla vaikuttaa mukavalta. Uskalla siis irottautua somesta! Ja toista se!

5. Älä seuraa tilejä, jotka aiheuttavat pahaa mieltä

Sosiaalinen media ei koskaan kerro koko totuutta: some on ennen kaikkea esille valittuja pieniä, kiiltokuvamaisia hetkiä kunkin elämästä. Tätä on kuitenkin välillä vaikeaa muistaa, ja kateuden ikävä ääni voi kuiskalla korvaan somea selaillessa. Upeat kropat, terveelliset ruoka-annokset, täydelliset ihot, hulppeat juhlat ja kaikenlaiset elämän onnistumiset aiheuttavat jokaisessa meissä huonoja fiiliksiä ja kateutta.

Jos tiettyjen sometilien seuraaminen aiheuttaa toistuvasti pahaa mieltä, on hyvä tehdä suursiivous omille somelistoille. Ketään ei ole somessa pakko seurata, eikä kannatakaan. Kannustan seuraamaan tilejä, jotka inspiroivat, innostavat ja tarjoavat samaistumispintaa. Toistuvasti pahaa mieltä aiheuttavien tilien seuraaminen kannattaa suosiolla lopettaa.

Jos unfollow-napin painaminen tuntuu loukkaukselta kaveria tai puolituttua kohtaan, ei hätää! Useammassa somesovelluksessa on nykyään vaihtoehto, jonka avulla kyseisen käyttäjän julkaisut voi hiljentää siten, ettei toinen käyttäjä saa sitä tietoonsa. Nappaa tämä vinkki talteen!

Somehyvinvointi.

Toivottavasti sait pohdittua omaa somen käyttöäsi tämän postauksen avulla, etenkin jos se on tuntunut ahdistavalta ❤ Jos tykkäsit aiheesta, suosittelen kuuntelemaan podcastini uusimman jakson, jossa keskustelemme somesta ja terveydestä! Jaksossa sukellamme syvemmälle teemaan ja pohdimme offline-ajan tärkeyttä sekä sitä, kuinka somea voi käyttää läsnäolevammin.

Olen myös kirjoittanut aiemmin someahdistuksesta ja someinnostuksesta sekä siitä, miksi sosiaalisesta mediasta kannattaa saada terveystietoa. Klikkaile lukemaan postaukset, mikäli someaihe kiinnostaa! Mukavaa tammikuun loppua ja aurinkoisia talvipäiviä!

Terveydellä, Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *