Salit kiinni pahentuneen pandemiatilanteen takia? Ahdistus siitä, miten motivoida itseään nyt liikkumaan? Vai teitkö kenties uudenvuodenlupauksen treenata ja liikkua enemmän, mutta koko lupauksen tekeminen on vain alkanut ahdistaa? Lue tämä teksti, jos saisin sen avulla vähän helpotettua sun oloa ❤ Tänään puhutaan nimittäin lempeästä liikunnasta!
Lisää lempeää liikettä!
Tammikuu vyöryy usein päällemme melko ahdistavana: monet tekevät superlupauksia terveellisemmästä elämästä, liikunnan lisäämisestä, treenitavoitteista tai erilaisten ruokavalioiden noudattamisesta. Joitakin tavoitteet motivoivat, mutta toisia meistä ne ahdistavat (lukeudun tähän joukkoon!). Kuntosalit ovat täynnä ja monet tähtäävät silmät tuikkien kohti treenitavoitteitaan. Itse monesti käännän tällöin katseeni toiseen suuntaan ja pyrin keskittymään siihen, millainen hyvinvointi on itselleni tärkeää.
Mitä jos tänä tammikuuna – tai vaikka ihan koko vuonna – keskittyisimmekin suorittamisen sijaan lempeämpiin lupauksiin? Lempeään liikkeeseen ja lempeään ruokasuhteeseen? Lisäämään lempeyttä meidän kokonaisvaltaisiin elämäntapoihimme? Kuulostaa mun korvaan heti paremmalta, jopa aika ihanalta. ❤
Mitä lempeä liike sitten oikein on?
Nyt kun kuntosalitkin ovat monilta paikkakunnilta kiinni, on aikaa pysähtyä tarkastelemaan sitä, kuinka monella eri tavalla liikuntaa voi harrastaa. Usein ajatellaan (minäkin olen ennen ajatellut!), että kuntosalitreeni, ryhmäliikuntatunnit, juoksu- ja hiihtolenkit, pyöräily tai vaikka pallopelit ovat ainoita ja oikeita tapoja harrastaa liikuntaa. Ne ovat lajeja, joita voi ”treenata” ja joissa voi kehittyä paremmaksi. Näin ei kuitenkaan missään nimessä ole – terveyttä edistäväksi liikunnaksi lasketaan nimittäin ihan kaikki liike. Liikuntaa on ympärillämme ihan kaikkialla, myös sellaisissa tilanteissa, joita ei yleisesti mielletä liikunnaksi. Anna kun kerron!
Uusi aikuisille laadittu liikkumisen suositus (UKK-Instituutti) painottaa, että ihan kaikki liike lasketaan. On siis ihan tieteellisesti todistettu, että arki- ja hyötyliikunta ovat yhtä lailla tärkeitä liikunnan muotoja kuin vaikkapa kuntosalitreeni tai hiihtäminen. Kevytkin liikunta voi jo alentaa mm. veren sokeri- ja rasva-arvoja. Arki- ja hyötyliikuntaan voidaan laskea mukaan vaikkapa:
- Koti- ja pihatyöt
- Muut arkiaskareet
- Koiran ulkoiluttaminen
- Työmatkakävely tai -pyöräily
- Portaiden valitseminen hissin sijaan
- Kävelypalaverit
- Kauppareissut
- Paikallaanolon tauottaminen mahdollisimman usein
Tärkeintä ehdottomasti on liikkua juuri itselleen mielekkäällä ja omaan arkeen sopivalla tavalla joka päivä. Liikunnan ei toden totta tarvitse olla hikirääkkiä. Kevyt ja lempeäkin liike on ihan yhtä arvokasta. Jos et ole huippu-urheilija, miksi sinun pitäisi treenata kuin huippu-urheilija?
Lempeää liikettä on monenlaista
Aikuisten liikkumisen suositukseen sisältyy kevyen liikuskelun, hyötyliikunnan ja paikallaanolon tauottamisen lisäksi myös lihaskunnon harjoittamista ja sykkeiden nostattamista. Viikottaiset määrät eivät kuitenkaan suosituksessa nouse pilviin: lihaskuntoa tulisi harjoittaa kaksi kertaa viikossa ja sykettä nostaa kahden ja puolen tunnin verran. Suositukset voi täyttää vaikkapa pienissä pätkissä: työmatkoista kertyy helposti käveltynä tai pyöräiltynä kaksi ja puoli tuntia reipasta liikuntaa. Lihaskuntoa voi puolestaan harjoittaa vaikkapa kotitoimistossa työpäivän lomassa, vaikka 15 minuuttia kerrallaan.
Lihaskuntoa voit harjoittaa muuallakin kuin kuntosalilla, vaikkapa:
- Lempeästi joogalla tai pilateksella
- Porraskävelyllä tai -treenillä
- Kotipihan lumien lapioimisella
- Pallopeleillä yhdessä ystävien kanssa
- Erilaisilla kotitreeneillä, joita YouTube on täynnä!
Sykettä voit puolestaan nostattaa just sulle sopivalla tavalla, vaikkapa:
- Uimalla
- Tanssimalla
- Kävelemällä
- Pyöräilemällä
- Retkeilemällä lähiluonnossa
- Kotijumpilla
- Oikeastaan kaikilla tavoilla, jotka vaan vähän nostavat sykettäsi
Oman parhaan liikuntamuodon löytäminen pätee tietysti myös toiseen suuntaan – osa meistä rakastaa kuntosalitreeniä, pallopelejä tai vaikka maantiepyöräilyä. Ja mikä olisikaan parempaa kuin oman lajin löytäminen! Ei suinkaan ole siis tarkoitus kannustaa sinua pois oman lajisi ääreltä, vaan päinvastoin on ihanaa, jos olet löytänyt juuri omat tapasi liikkua.
Heräsikö jo uusia ajatuksia?
Millainen lempeä liike toimisi just sulle?
Kyllästyttyäni uudenvuoden terveyslupauksiin (ja Uudenmaan kuntosalien sulkemisuutisiin), päätin itse lähestyä lempeän liikkeen teemaa itselleni uudella tavalla. Bongasin sosiaalisesta mediasta lempeän 30 päivän joogahaasteen, johon lähdin mukaan oikeastaan ollenkaan miettimättä.
Nyt koko tammikuun ajan olen tehnyt noin puolen tunnin joogavideon joka ilta olohuoneessani. Vaikka en koko päivänä olisi liikkunut millään muulla tavalla, jooga on tuonut päiviini hyvää oloa, lempeää liikettä ja sopivasti haastettakin. Ennen kaikkea myös rauhoittumista levottomalle mielelle. Joogahaaste on myös tutustuttanut minua syvällisemmin joogaan lajina – sitä olen ennenkin kokeillut, mutta nyt päässyt oikein syventymään!
Mutta mikä sitten olisi juuri sinun tapasi liikkua lempeästi? Se voisi olla joogahaaste tai jokin ylempänä postauksessa listatuista liikuntamuodoista. Tai sitten se voisi olla ihan jotain muuta. Mielestäni on erittäin tärkeää, että liikunta tuntuu itselle mielekkäältä ja oikealta. Liikuntaan liittyy nimittäin niin paljon hyvääkin: sosiaalisia ulottuvuuksia, itsensä ylittämistä, itsevarmuuden vahvistamista, erilaisia terveysvaikutuksia ja hyvää oloa. Jos liikkuu vain epämiellyttävällä tavalla, eivät nuo liikunnan hyvät asiat pääse nousemaan pintaan.
Ja tiedätkö mitä? Välillä on ihan ok olla liikkumattakin. Terveys ei mene pilalle yhdessä yössä.
Tsemppiä sinulle uudenvuodenlupausten ja alueellisten salisulkujen keskelle ❤ Tällä postauksella halusin ennen kaikkea haastaa sinua ajattelemaan liikuntaa hieman tutun boksin ulkopuolelta. Ja rohkaista sinua miettimään, mikä on juuri sinulle mielekäs, lempeä ja oikealta tuntuva tapa liikkua.
Terveydellä, Saara
Ps. Jos aihepiiri kiinnostaa, juttelemme samoista teemoista Terveydellä, Saara -podcastin viidennessä jaksossa.
Pps. Jos liikuntasuositukset kiehtovat, voit lukea niistä enemmän tästä postauksestani tai tutustua niihin mun tekemän Instagram Reels -videon avulla.