Ahdistaako sosiaalinen media? Niin muakin, ainakin välillä. Someahdistus on keskuudessamme varsin yleistä. Sosiaalisessa mediassa voivat ahdistaa sen luomat ulkonäköpaineet, sovellusten koukuttavuus ja somen jatkuva selailu tai jopa yksinäisyys. Vaikka some välillä ahdistaakin, on siinä myös valtavasti hyvää – terveydenkin näkökulmasta. Some innostaa ja inspiroi, tarjoaa alustan itsensä toteuttamiselle ja opettaa uusia asioita esimerkiksi terveydestä kiinnostavalla tavalla.
Tänään puhutaan ihan roppakaupalla somesta!
Mua on jo pitkään kiehtonut sosiaalisen median ja terveyden yhteydet, sekä se, miten terveysaiheet näkyvät sosiaalisessa mediassa. Sen takia teinkin hiljattain erään kurssin lopputyönä minitutkimuksen siitä, miten sosiaalisesta mediasta saadaan tai etsitään terveystietoa ja millaisia muutoksia tai vaikutuksia somesta saatu terveystieto voi tuoda elämäämme. Koska kyseessä oli laadullinen tutkimus, antoivat tutkittavieni vastaukset paljon näkemyksiä liittyen myös sosiaalisen median herättämiin tunteisiin ja ajatuksiin. Näiden näkemysten ja oikeiden tutkimuslähteiden nojalla lähdinkin sukeltamaan someahdistukseen ja sen syihin ihan huolella. En kuitenkaan halunnut jättää somen hyviä puolia tekstistäni uupumaan – tälläkin kolikolla on kaksi puolta!
Sosiaalisen median ahdistavat puolet on hyvä tunnistaa ja siten oppia ennaltaehkäisemään omaa mahdollista someahdistusta. Samalla somen hyvät, inspiroivat ja innostavat puolet kannattaa omassa elämässä nostaa esiin, huomata ja vaalia niitä. Some on merkittävä ja kokonaisvaltainen osa varsinkin meidän nuorten aikuisten elämää, minkä vuoksi someahdistuksesta ja somen monista eri puolista on hyvä välillä puhua ääneen.
SOMEAHDISTUS
Omaan elämääni someahdistus on hiipinyt vasta ihan hiljattain. Some on alkanut ahdistaa erityisesti silloin, kun muu elämä on ollut kiireistä ja stressaavaa. On tuntunut, että ennen omaan elämään inspiraatiota tarjonnut some on nyt vain kuormittanut jo valmiiksi kierroksilla olevaa mieltä. Onneksi en ole asian kanssa yksin.
Tutkimusten ja oman kyselyni mukaan someahdistusta voivat aiheuttaa:
- Ulkonäköpaineet ja positiiviset mielikuvat toisten elämästä. Sosiaalinen media luo helposti täydellistä kuvaa muiden elämästä, harrastuksista tai tekemisistä. Omaa elämää alkaa helposti vertaamaan sosiaalisen median sisältöihin, vaikka kaikkihan me tiedämme, että somessa näytetään usein vain kiillotettua pintaa. Nuorilla myös somen aiheuttamat ulkonäköpaineet ovat harmittavan yleisiä.
- Terveyteen, hyvinvointiin ja syömiseen liittyvät aiheet. Myös omia elämäntapojaan on helppoa vertailla somessa. Toinen tuntuu käyvän salilla jatkuvasti, toinen taas syövän vain pieniä annoksia ja aina superterveellistä ruokaa. Vaikka itse rakastankin jakaa terveysasioita somessa, tiedän, että joskus terveyssisältö saattaa ahdistaa. Siksi vaikuttajien on ehdottoman tärkeää miettiä, miten terveysasioista somessa puhutaan!
- Somessa liikkuva väärä tieto. Tähän joukkoon kuulun ehdottomasti itsekin: somen väärä tieto erityisesti terveydestä a h d i s t a a ! Kuka vain voi somessa jakaa mitä vain ja samalla väittää olevansa asiantuntija. Medialukutaito on tärkeämpää kuin koskaan!
- Tunne siitä, että käyttää somea liikaa. Sosiaalisen median sisältö on koukuttavaa, ja sovellusten algoritmit on luotu niin, että kukin käyttäjä viihtyisi somessa mahdollisimman pitkään. Tämän vuoksi somen selaaminen saattaa olla hyvinkin koukuttavaa, ja rajat sille pitää osata asettaa itse. Monet ahdistuvat siitä, että somen selailu haukkaa liian ison osan vuorokauden tunneista. Myös ilmoitusäänet ja kännykän jatkuva piippaaminen ahdistavat.
- Aidon, kasvokkaisen vuorovaikutuksen puute. Somen yksi suurimmista heikkouksista on se, ettei se voi tarjota koskaan täysin samaa vuorovaikutuskokemusta, kun ihmisten tavatessa kasvokkain. Moni somen käyttäjä saattaa tuntea olonsa yksinäiseksi, vaikka some tarjoaisikin ystäviä ja vuorovaikutuskokemuksia.
- Somekiusaaminen. Äärimmäisin ja ehdottomasti pahin somen haittapuoli. Tämän viikon hyvä uutinen oli, että esimerkiksi Jodelin juorukanavat aiotaan lopettaa. Ollaan yhtenä rintamana kaikkea somekiusaamista vastaan <3
Huh, kuulostaa aika hurjalta… Somen haittapuolia voi kuitenkin välttää ennen kaikkea luomalla rajat omalle somenkäytölle. Ja laittamalla somen yksinkertaisesti kiinni. Kun someahdistus iskee, tykkään leikkiä ajatuksella, ettei somea huomenna olisikaan. Se jos mikä auttaa miettimään, mikä on oikeasti elämässä tärkeää ja murehtimisen arvoista.
SOMEINNOSTUS!
Vaikka some saattaa aika ajoin ahdistaakin, on sosiaalisessa mediassa ihan hurjan paljon hyvää. Tutkimusten mukaan sosiaalinen media on myös vallan mainio terveyden edistäjä, kunhan sitä käytetään oikein. Mä itse samaistun vahvasti sosiaalisen median positiivisiin puoliin ja haluan puhua myös niiden puolesta.
Parhaimmillaan sosiaalinen media voi:
- Inspiroida ja innostaa monilla elämän osa-alueilla. Monet ovat somessa ennen kaikkea kerätäkseen inspiraatiota ja ideoita omaan elämäänsä. Terveyden näkökulmasta sosiaalinen media voi innostaa esimerkiksi kokeilemaan terveellisempiä elintapoja. Aika siistiä!
- Olla alustana omalle luovuudelle. Somessa voi jakaa luomiaan kuvia, tekstejä, ajatuksia, grafiikoita tai vaikka puhetta. Koen itsekin vahvasti, että sosiaalinen media on yksi keino toteuttaa itseäni. Ja se jos mikä tuo elämään merkityksellisyyden tunnetta <3
- Tarjota vertaistukea tai jopa uusia ystäviä ja tuttavia. Vaikka vuorovaikutuskokemus somessa ei ole koskaan samanlainen kuin kasvotusten, kokevat monet somen vuorovaikutuksellisuuden tärkeäksi. Some on myös loistava vertaistuen tarjoaja – vain maailma on rajana sille, että somesta voi etsiä ja löytää ihmisiä, jotka ajattelevat tai kokevat samoja asioita kuin itse.
- Tuoda kauneusihanteiden sijaan elämään armollisuutta sekä ajatuksen siitä, ettei kenenkään elämä ole täydellistä. Somessa on ihana uusi ilmiö: täydellisyyden verho rakoilee, ja sen takaa ilmestyy normaaleita ihmisiä, arkea ja kaikkia elämän tunteita. Ihmiset somessa ovat samaistuttavia ja muistuttavat, että huonoja päiviä on ihan jokaisella.
- Tarjota terveystietoa kiinnostavalla ja visuaalisella tavalla. Ah, oma henkilökohtainen lemppari <3 Somessa on v a l t a v a s t i hyödynnettävää potentiaalia terveyden edistämiseen. Aika näyttää, millaisia timantteja somen luotettavasta terveystiedosta voi vielä hioutua.
Voisin listata somen hyviä puolia vieläkin enemmän, mutta jätän listauksen tällä kertaa tähän. Somessa on paljon hyvää – huomataanhan ne piirteet ja muistetaan vaalia niitä! Otetaan kaikki irti tästä ilmaisesta, käden ulottuvilla olevasta mahdollisuudesta, kukin omalla tavallamme. Muistetaanhan välillä kuitenkin laitaa puhelin sivuun ja katsoa toisiamme silmiin, ihailla upeaa luontoa ja toteuttaa itseämme vaikka maalin ja pensselein <3 Näin someahdistus ei kasva liian suureksi.
Terveydellä, Saara
LÄHTEET:
- Easton S, Morton K, Tappy Z, Francis D, Dennison L. Young People’s Experiences of Viewing the Fitspiration Social Media Trend: Qualitative Study. J Med Internet Research 2018.
- Matikainen J, Huovila J. Sosiaalinen media terveyden edistämisessä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2017.
- Moorhead S, Hazlett D, Harrison L, Carroll J, Irwin A, Hoving C. A new dimension of health care: systematic review of the uses, benefits, and limitations of social media for health communication. Journal of Medical Internet Research 2013.
- Riehm K, Feder K, Tormohlen K, Crum R, Young A, Green K, Pacek L, La Flair L, Mojtabai R. Associations Between Time Spent Using Social Media and Internalizing and Externalizing Problems Among US Youth. JAMA Psychiatry 2019.