5 + 1 vinkkiä parempaan opiskeluhyvinvointiin

Moikka! Näin lähestyvän kevään, viimeisten deadlinejen ja yhteishakujen kunniaksi kerron sinulle viisi vinkkiä parempaan opiskeluhyvinvointiin! Muutama viikko sitten olin mukana Studentumin Hae korkeakouluun -digimessuilla, ja mun omassa webinaarissa jaoin hyvinvointivinkkejä tuleville opiskelijoille. Siitä sainkin idean jakaa samat vinkit myös blogiini ja Instagramiini, mutta myös teidät pidempään opiskelleet huomioiden.

Tänään kerron sinulle siitä, miten omaa opiskeluhyvinvointia ja jaksamista voi tukea itse, oli kyse sitten etäopinnoista, hybridimallista tai ihan läsnäolo-opinnoista. Kerron myös, miten alkoholi liittyy opiskelijaelämään ja miten siihen pitäisi suhtautua, jos alkoholinkäyttö jännittää korkeakouluun hakiessa.

Opiskelijoiden jaksaminen on noussut huolestuttaviin otsikoihin ja puheenaiheeksi pandemia-aikana. Varsinkin opiskelurytmistä ja terveellisistä elämäntavoista kiinni pitäminen neljän seinän sisällä on ollut vähintäänkin haastavaa. On hyvä tiedostaa, että opiskelu on kuormittavaa jo ilman etäopintojen tuomaa lisää.

Monelle etäopinnot ovat myös sopineet, eikä paluuta entiseen enää ole. Moni voi paremmin, kun pääsee yhdistämään esimerkiksi perhe-elämän joustavammin opintoihinsa. Kertaus on kuitenkin aina hyväksi, joten tämän postauksen vinkit tulevat takuulla tarpeeseen!

1. Riittävästi unta

Ei ole mikään ihme, että erityisesti opintojen alussa ja opiskelijabileiden tiimellyksessä unen määrä vähenee ja sen tärkeys unohtuu. Uutuudenviehätys voi myös luoda tunteen siitä, ettei unta edes tarvitse niin paljon kuin normaalisti. Pidemmän päälle uni luo kuitenkin pohjan aivan kaikelle, etenkin terveellisille elämäntavoille ja arjen jaksamiselle. Loppujen lopuksi on siis ryhdyttävä taas nukkumaan.

Jos opiskelijabileet venyvät myöhään, kehotan järjestelemään arkeasi niin, että aamulla sinulla olisi aikaa nukkua pidempään. Myös hyvä ja sinulle sopiva perusunirytmi kantaa arjessa tosi pitkälle; osa meistä on luonnostaan aamuvirkkuja, osa puolestaan virkeimmillään iltaisin. Hyvä unirytmi ja riittävä uni pätee myös etäopintoihin. Vaikka opiskelupaikalle ei konkreettisesti menisikään tai mitään fyysistä tekisikään päivän aikana, on unentarve silti sama.

2. Säännöllinen ateriarytmi

Unirytmin lisäksi myös säännöllinen ateriarytmi ja monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä tekijöitä opiskeluvireydelle. Ateriarytmi hellii myös aivojamme ja energiatasojamme! Ateriarytmin tarkoituksena on pitää meidät virkeänä koko päivän ajan sekä pääaterioiden välillä.

Opiskelijoille ihan tuhannen taalan vinkki on opiskelijaruokailu. Korkeakouluissa on tarjolla monipuolista ruokaa todella edulliseen hintaan, ainakin joka arkipäivä. Mukaan opiskelemaan kannattaa napata myös välipaloja.

Samat asiat pätevät ETENKIN etäopiskeluun. Kotona opiskellessa säännöllinen ateriarytmi tuo päivään taukoja sekä ennen kaikkea muistuttaa niiden pitämisestä. Kun ruokailet kotona, jätä opinnot suosiolla sivuun ja ota kunnon tauko.

3. Liikuntaa oman jaksamisen rajoissa

Liikunnan ei todellakaan tarvitse olla pelkkää salitreeniä, vaan se voi olla ihan mitä tahansa muuta: podcast-kävelylenkkejä, joogaa, kotijumppaa tai vaikka avantouintia. Liikkuminen voi edistää oppimistamme ja jaksamistamme. Liikunta tuo myös taukoa opiskeluun ja palautumishetkiä opiskeluarkeen.

Liikuntaa voi harrastaa myös yhdessä opiskelukavereiden kanssa, joka toki tuo liikuntaan mukaan sosiaalisen ukottuvuuden. Useissa korkeakouluissa on opiskelijoille tarjolla todella edullista korkeakoululiikuntaa, jossa lajeja on kymmenittäin ja usein myös kuntosalitiloja käytössä.

Liikunnan hyödyllisyys pätee tietysti myös etäopiskeluun. Ennen kaikkea neljän seinän sisästä tekee hyvää poistua aika ajoin, ihan vaikka vaan ulkoilemaan. Treenata voi myös opiskelijabudjettiin sopivasti: korkeakoululiikunta, YouTube-videot, ulkokuntosalit, porrastreenit ja monet muut liikuntamuodot ovat edullisia tai jopa ilmaisia.

Jos liikunta tuntuu opiskelijaelämän lomassa tökkivän, kannustan sinua kokeilemaan erilaisia ja uusia lajeja. Ja muistathan, että osa meistä löytää omat oikeat liikuntalajinsa vasta aikuisiällä.

4. Sosiaalisia suhteita piristämässä arkea

Monet miettivät ennen uusien opintojen alkamista, saako uudelta opiskelupaikkakunnalta tai omalta vuosikurssilta uusia ystäviä. Voin luvata sinulle, että kyllä saa, jos jaksaa suhtautua uusiin ihmisiin ja tilanteisiin avoimin mielin. Opiskelijatapahtumien lisäksi uusia ystäviä voi tavata monella eri tapaa opiskelujen aikana: kerhoissa, ainejärjestöissä, ylioppilaskuntatoiminnassa ja esimerkiksi kurssien ryhmätöiden parissa. Korkeakouluissa on nykyään myös paljon erilaisia tapahtumia perinteisten opiskelijabileiden lisäksi: esimerkiksi työelämävierailuja, hengailuiltoja ja liikuntatapahtumia.

Sosiaaliset suhteet ja arjen kohtaamiset tukevat hyvinvointiamme. Kenenkään ei tarvitse olla uuden elämänvaiheen edessä yksin. Toki uusien opiskelukavereiden lisäksi on hyvä jättää tilaa vanhoille ystäville sekä omalle perheelleen.

5. Vapaa-aikaa sopivassa suhteessa

Opiskeluaika on haastavaa aikaa, sillä opinnot odottavat sinua aina. Ne eivät jää odottamaan seuraavaa päivää, vaan ovat usein mielessä iltaisin, viikonloppuisin ja lomillakin. Opiskelu vaatii myös paljon aikataulutustaitoja ja vastuuta. Sen vuoksi opinnoista irrottautuminen on äärimmäisen tärkeää. Kukaan ei jaksa opiskella jatkuvasti.

Vaikka sinusta tuntuu, että hukkuisit hommiin, se on harvoin totta. Kirjoita tällöin kaikki tekemättömät tehtäväsi listaksi, ja saatat huomata, ettei niitä olekaan niin paljon. Kun asiat ovat listalla silmiesi edessä, ne eivät ennen kaikkea enää myllerrä päätäsi sekaisin, ja voit jopa jättää ne sivuun vapaa-ajalla.

Vapaa-ajalla tee juuri sitä, mistä nautit! Katso Netflixiä, lähde tutustumiskierrokselle uuteen kaupunkiin, istu kahviloissa, tapaa ystäviä, liiku ja urheile, kokkaa tai lue kirjoja. Vapaa-aika on tärkeää myös etäopintojen kannalta. Voit päättää selkeät rajat, esimerkiksi kellonajat sille, milloin opiskelet ja milloin siirryt vapaa-ajalle.

+ 1 Opiskelijaelämä ja alkoholi?

Uuden opiskelupaikan kynnyksellä opiskelijoiden alkoholinkäyttö ja alkoholiin linkittyvät tapahtumat saattavat jännittää. Korkeakouluopiskelijoilla on Suomessa ehkä todellisuutta huonompi maine. Moni jännittää, liittyvätkö kaikki opiskelijatapahtumat alkoholiin, tai onko tapahtumissa pakko juoda.

On totta, että alkoholia sisältäviä perinteisiä opiskelijatapahtumia on lukuvuoden aikana paljonkin, mutta nykyisin tapahtumavalikoimaa löytyy myös heille, jotka eivät viihdy esimerkiksi yökerhoissa. Moniin tapahtumiin voi myös osallistua alkoholittomasti; joko tilaa baarissa vain alkoholittomia juomia, tai ostaa akateemisille pöytäjuhlille, sitseille, alkoholittoman lipun. Joskus alkoholittomat lippuvaihtoehdot ovat jopa alkoholillisia halvempia. Mielestäni jokaisen opiskelijan tulisi saada päättää suhtautumisensa alkoholiin itse, ja muiden tulisi myös kunnioittaa tätä. Oman kokemukseni perusteella alkoholittomuuteen suhtaudutaan opiskelijapiireissä aina vain paremmin.

On myös totta, että alkoholinkäyttö saattaa kasvaa huomattavastikin opiskelujen startattua. Moni juokin ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin elämässään. Omaa alkoholinkäyttöä kannattaa muistaa tarkkailla ja asiasta keskustella myös muiden opiskelukavereiden kanssa. Jos oma alkoholinkäyttö huolettaa tai tuntuu olevan liiallista, aiheesta voi keskustella ammattilaisen kanssa esimerkiksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä, YTHS:llä.

Terveydellä, Saara

Lähteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *