Ekologiseen ja kestävään elämäntapaan pyrkiessäni olen alkanut kyseenalaistaa myös ulkonäön aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Vaatteet, ihonhoito, meikit, kengät, hiukset, asusteet ja uusimpien trendien seuraaminen syövät rahaa ja kuluttavat ympäristöä. Yhteiskunnan rakenteet ja esimerkiksi mainokset saavat meidät tuntemaan, että tarvitsemme valtavasti kaikkea, jotta näyttäisimme hyvältä. Mutta voisimmeko pärjätä vähemmälläkin? Voiko ulkonäköön panostaa ekologisesti ja silti näyttää hyvältä?
Kauneudenhoidossa olen aina luottanut siihen, että vähemmän on enemmän. En ole koskaan kokenut tarvetta lukuisille erilaisille ihonhoito- tai hiustuotteille, vaan olen tullut toimeen muutamalla toimivalla luottotuotteella. Toki tämä voi kertoa halusta säästää rahaa, mutta myöhemmin ajatus on istunut mainiosti myös ekologiseen ajattelutapaan. Kauneudenhoitotuotteet ovat usein pakattu muoviin tai muihin vastaaviin pakkauksiin, joita ei voi kierrättää. Usein muovipakkaus lisää kauneudenhoitotuotteen säilyvyyttä, mutta pakkaukset kuluttavat silti runsaasti luonnonvaroja. Olen hiljalleen pyrkinyt vaihtamaan käyttämäni tuotteet ympäristöystävällisimpiin vaihtoehtoihin.
Tällä hetkellä minulla on käytössä yllä olevassa kuvassa näkyvät jätteettömät kauneudenhoitotuotteet: luonnonmateriaaleista valmistettu, kierrätettävä hammasharja, peltirasiassa kulkeva shampoopala, hiusten palahoitoaine sekä itse tehty deodorantti. Lisäksi käytössäni on myös meikin puhdistava kasvoliina, jonka voi muutaman käyttökerran jälkeen pestä pesukoneessa ja käyttää uudelleen. Suihkussa suihkugeelien tai -saippuoiden sijaan käytän palasaippuaa. Monet ystäväni ovat kauhistelleet ekologisia kauneudenhoitotuotteitani, mutta itse olen ollut tuotteisiin ja niiden mukanaan tuomiin muutoksiin enemmän kuin tyytyväinen. Ihoni ja erityisesti hiukseni ovat alkaneet voida paremmin, kun olen vähitellen karsinut turhia kauneudenhoitotuotteiden ainesosia.
Itse tehty deodorantti on toiminut käytössä ennakkoluuloistani huolimatta loistavasti. Kaikista hikisintä rääkkitreeniä se ei pidä, mutta arkikäytössä natsaa loistavasti. Deodorantin ohje on myös maailman yksinkertaisin, sillä sen tarpeet löytyvät keittiön kaappeja penkomalla. Tämä dödö säästää myös rahaa!
Näin teet itse deodorantin:
- 6 tl kookosöljyä
- 4 tl ruokasoodaa
- 4 tl maissitärkkelystä
- 10 tippaa jotain eteeristä öljyä (minulla laventeli)
Ainesosat sekoitetaan yhteen ja tuote säilötään tiiviiseen rasiaan. Jotkut tykkäävät käyttää seosta pikaisesti pakastimessa ennen sen käyttöönottoa.
Meikkipussiini jätteetön ja ekologinen kosmetiikka ei ole kuitenkaan vielä täysin löytänyt tietänsä. Edullisia, ekologisia meikkimerkkejä metsästäessäni olen pyrkinyt käyttämään meikkejä mahdollisimman pitkän aikaa ja myös kohtelemaan tuotteita niin, että ne kestävät hieman kauemmin. Ekologisia meikkejä ja muita kauneudenhoitotuotteita olen ostanut tähän mennessä ainakin Lushilta, josta on tullut yksi lempimerkeistäni. Vinkkejä opiskelijan lompakolle sopivista, ekologisista meikeistä otetaan lämmöllä vastaan!
Ihon- ja kauneudenhoidon lisäksi ulkonäköön kuuluu vahvasti myös pukeutuminen. Vaateteollisuus on yksi suurimmista maapallomme saastuttajista. Etenkin halpa- ja pikamuoti ovat vaateteollisuuden ongelman ydinkohtia. Koska trendit vaihtuvat useasti, ei halpaa muotia tarvitse tehdä kestäväksi: usein vaatteet tehdäänkin tarkoituksella lyhytikäisiksi. Vaatteet tuotetaan kaukana, usein epäeettisesti ja lennätetään kauppoihin pitkien matkojen takaa. Vaatteet ovat halpoja ja niiden ostaminen suuressakin määrissä on helppoa – ja kovin yleistä. Vaatteet tulevat usein kauppoihin yksittäispakattuina muovipusseihin, joten kieltäytyminen muovipussista kassalla ei välttämättä tarkoita yhtään mitään. Vaateteollisuus on vieläpä aihe, joka nousee liian harvoin keskusteluun ilmastonmuutoksesta puhuttaessa.
Vaateahdistuksen keskellä olen löytänyt tieni kirpputoreille ja ihastunut niihin koko sydämestäni. Tällä hetkellä noin 80% vaatekaappini sisällöstä on peräisin kirpputoreilta. Nykyisin vierailen todella harvoin vaatekaupoissa, joista ostankin lähinnä vain alusvaatteita. Käsitys siitä, että kirpputorimuoti olisi nuhjuista tai epätrendikästä, on mielestäni vanhanaikainen. Kirpputoreilla parasta on se, ettei koskaan voi tietää, mitä sattuukaan löytämään. Oma tyylini on kehittynyt paljonkin kirpputorishoppailun myötä: kenties poispäin viimeisimmistä trendeistä, mutta ainakin omannäköisekseni. Viimesimmät ihanat kirpparilöytöni ovat kuvassa näkyvät kevättakit!
Aina ei tarvitse siis ostaa uutta, sillä käytetytkin vaatteet ja asusteet voivat olla uudenveroisessa kunnossa. Kirpputorien lisäksi olen pyrkinyt myös huolehtimaan vaatteistani tarkasti: muun muassa harventamaan niiden pesuväliä, korjaamaan rikkimenneitä, huoltamaan kenkiäni ja säilyttämään vaatteita huolellisesti vaatekaapissa. Näin vaatteiden ja asusteiden käyttöikä pitenee ja ne pysyvät hyväkuntoisina eteenpäinmyyntiä varten.
Tämän postauksen aiheista voisin kirjoittaa loputtomiin, mutta taitaa olla hyvä leikata juttu poikki tässä kohtaa. Maaliskuu vaihtuu aivan pian huhtikuuksi (jihuu, tervetuloa kevät!) ja samalla postausaiheet palaavat takaisin terveyden pariin. Ihania kevätpäiviä!
Terveydellä,
Saara