Elämäntavat ovat koko elämän mittaisia tapoja

Elämäntavat ovat koko elämän tapoja.

Moi tyypit! Terveydellä, Saara -podcastin toinen jakso on ilmestynyt, ja sen myötä halusinkin tulla kirjoittamaan teille jakson herättämistä ajatuksista. Jaksossa on vieraana ihana ravitsemusasiantuntija ja pian valmistuva lääkäri Heidi Puharinen, ja yhdessä otamme jaksossa hetken elämäntavoille. Puhumme siitä, kuinka monisyinen asia terveelliset elämäntavat lopulta ovatkaan. Puhumme myös median ja somen aiheuttamasta elämäntapastressistä sekä elämäntaparauhasta – eli siitä, kuinka jokaisen pitäisi saada elää omalla tavallaan. Kerromme myös, millaisia tunteita se on herättänyt, kun meidän elämäntapoihimme on puututtu. Pääset kuuntelemaan podcast-jakson tästä klikkaamalla.

(Palasin muuten hiljattain syyslomareissulta Lapista, ja nyt ihanat matkakuvat pääsevät kuvittamaan tätä tekstiä ❤)

Terveelliset elämäntavat ovat koko elämän tapoja

Jakso laittoi minut vahvasti ajattelemaan, kuinka elämäntapamme ovat loppujen lopuksi koko elämän tapoja. Ne kulkevat mukanamme ja kestävät läpi elämän. Sen vuoksi niistä on lähes välttämätöntä tehdä riittävän sallivia ja lempeitä. Jos omat elämäntavat aiheuttavat kuormitusta, stressiä tai paineita, eivät ne tue kokonaisvaltaista hyvinvointia tai jaksamista.

Kukaan ei jaksa noudattaa koko elämäänsä tiukkaa dieettiä tai liian vaativaa treeniohjelmaa. Omat toimivat rutiinit, lempeästi terveelliset elämäntavat ja opitut käyttäytymismallit puolestaan kantavat läpi elämän. Elämäntapojen lähtökohtainen tarkoitus on edistää jaksamistamme, ei kuormittaa meitä.

Uusinta jaksoa kuunnellessasi voit pohtia, ovatko omat elämäntapasi riittävän lempeitä, jotta jaksat kulkea niiden kanssa koko elämäsi matkan. Mitkä elämäntavat puolestaan tuovat sinulle lisää jaksamista arkeen? Pidä niistä kiinni.

Lempeät elämäntavat.

Terveys on kuin valokatkaisiJA – Kuinka kirkkaalla sinun lamppusi on tänään?

Heidi vertaa jaksossa ihanalla tavalla terveyttä valokatkaisijaan: Kun kyse on terveydestä, usein ajatellaan, että katkaisin on joko päällä, tai sitten pois päältä. Että sitä joko elää terveellisesti, tai sitten epäterveellisesti. Heidi kuitenkin sanoo, että kyseessä pitäisi olla pikemminkin himmentävä valaisin. Sellainen, jolla valon määrää voi säätää tarpeen mukaan: joko kirkkaammalle tai himmeämmälle. Valokatkaisijan kirkkautta voi tarkastella ja säätää vaikka joka päivä: Miten voin tänään? Onko minulla voimavaroja toteuttaa terveellisiä elämäntapoja, vai pitäisikö tänään himmailla vähän?

Ihastuin tähän Heidin valokatkaisijaesimerkkiin, ja siksi halusinkin nostaa sen esille myös täällä blogissa. Terveys tai terveellisesti eläminen ei koskaan ole vain päällä tai pois päältä. Elämään ja elämäntapoihin mahtuu ehdottomasti epätäydellisyyttä ja himmeämpiä päiviä. Välillä valo on puolestaan kirkkaammalla, ja mieli tekee suunnata vaikkapa aamulenkille!

Jos tämä teksti herätti sinussa ajatuksia, voit kuunnella lisää uusimmasta podcast-jaksosta ❤ Elämäntaparauhasta puolestaan voit lukea tästä aiemmasta postauksestani!

Terveydellä, Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *