No huh, tää syksy on vierähtänyt hirmuista vauhtia omassa gradukuplassa! Aloitin syksyn alussa graduprojektin, joka on syksyn myötä edennyt hyvään pisteeseen. Gradun tekeminen on herättänyt paljon ajatuksia, joiden pohjalta halusin aloittaa täysin uuden postaussarjan. Olen pohtinut paljon omaa graduaihettani, gradun tekemiseen liittyviä ennakkoluuloja, gradua konkreettisena projektina sekä gradua seuraavaa maisteriksi valmistumista ja siihen liittyvää jännitystä. Nämä ajatukset tulevat kaikki näkymään uudessa postaussarjassa – gradunurkassa!
Ensimmäisessä gradunurkassa kerron, mistä aiheesta kirjoitan parhaillaan omaa graduani. Miten olen keksinyt ja löytänyt graduaiheeni? Mitä oikein tutkin ja miten?
Ota gradunurkka-postaussarja seurantaan, mikäli gradu on sinulle ajankohtainen juttu tai jos vaikkapa pohdit vielä omaa graduaiheittasi! Postaussarjassa tulen käsittelemään myös graduun liittyviä ennakkoluuloja ja ennen kaikkea kumoamaan niitä – gradu kun ei oikeasti ole mikään maailman mullistavin tai elämän suurin juttu. Nostan esille myös valmistumiseen liittyviä ajatuksia, joten seuraa mukana, mikäli olet itsekin valmistumisen kynnyksellä ❤.
Mistä aiheesta kirjoitan gradua?
Gradussani käsittelen terveysalan ammattilaisten viestintää Instagram-yhteisöpalvelussa. Tutkin sitä, mistä syistä terveysalan ammattilaiset, kuten esimerkiksi lääkärit, ravitsemusterapeutit, terveystieteiden maisterit, psykologit tai fysioterapeutit, viestivät sosiaalisessa mediassa. Miksi terveysaiheista viestiminen kiinnostaa terveysalan ammattilaisia? Mikä motivoi jakamaan sisältöä Instagramissa aktiivisesti, kuukaudesta ja viikosta toiseen?
Toisena teemana käsittelen gradussani myös terveysalan ammattilaisten Instagram-viestinnän teemoja. Mistä teemoista lääkärit, ravitsemusterapeutit terveystieteiden maisterit, psykologit tai fysioterapeutit tuottavat, tekevät ja jakavat sisältöä? Miksi heidän valitsemansa teemat ovat heille itselleen tärkeitä? Entä mistä teemoista ammattilaiset eivät missään nimessä halua viestiä?
Lisäksi nostan tutkimuksessani esille terveysalan ammattilaisten viestinnän taustatekijöitä. Millaiselle kohderyhmälle ammattilaiset viestivät? Miten he ovat vuorovaikutuksessa kohderyhmänsä kanssa Instagramissa? Entä mitä Instagramin ominaisuuksia ammattilaiset hyödyntävät ja kuinka usein?
Gradututkimukseni on laadullinen haastattelututkimus, jossa haastattelen terveysalan ammattilaisia noin 30–45 minuuttia kestävinä yksilöhaastatteluina. Kerään graduni aineiston siis täysin itse, enkä ole muista tahoista riippuvainen. Olen tosi tosi innoissani haastatteluista, joita olenkin päässyt tekemään jo muutamia! On mielenkiintoista ja antoisaa keskustella Instagram-sisältöä ammattimaisesti tekevien terveysalan ammattilaisten kanssa.
Tutkimuksen tulokset muodostuvat siis haastatteluaineiston pohjalta. Analysoin haastatteluaineistoa sisällönanalyysin keinoin ja pyrin löytämään haastatteluista vastauksia tutkimuskysymyksiin. Gradun tutkimuskysymykset ovatkin näillä näkymin seuraavanlaiset:
- Mistä syistä terveysalan ammattilaiset viestivät Instagram-yhteisöpalvelussa?
- Mihin teemoihin terveysalan ammattilaisten Instagram-viestintä liittyy?
- Millaisia taustatekijöitä (viestinnän kohderyhmä ja säännöllisyys, Instagramin ominaisuudet) terveysalan ammattilaisten Instagram-viestinnällä on?
Miten keksin mun gradun aiheen?
Tähän graduaiheeseen minut johdatti puhtaasti oma kiinnostukseni terveyttä ja sosiaalista mediaa kohtaan. Olen opiskellut sivuaineenani viestintää ja olen myös ollut kiinnostunut sosiaalisesta mediasta ilmiönä jo pitkään. Kirjoitin aiemmin kandini siitä, miten sosiaalisella medialla voidaan edistää terveyttä. Halusin jatkaa kandin aihetta myös graduun, mutta syventää ja rajata sitä jollain tavalla. Tutkimuksen kohteeksi valikoituivat sitten terveysalan ammattilaiset ja sosiaalinen media rajautui pelkkään Instagramiin!
Kun olin päättänyt graduaiheeni liittyvän someen ja terveyteen, ryhdyin etsimään jo olemassa olevaa tutkimusaineistoa tai jotain mahdollista tutkimusprojektia, johon olisin voinut hypätä mukaan. Koska mitään valmista ei löytynyt, päätin silti pitää kiinnostavasta aiheesta kiinni ja kerätä aineistoni itse. Kuten ylempänä jo kirjoitinkin, olen jo päässyt tekemään tutkimushaastatteluja, ja se on ollut todella antoisaa.
Olen tosi tyytyväinen siihen, että valitsin tehdä graduni juuri minua kiinnostavasta aiheesta. Olen ollut melko yllättynytkin, että gradun kirjoittaminen on tuntunut inspiroivalta ja kivalta hommalta. Ennakkoon pelkäsin, että gradun kirjoittaminen olisi ihan himostressaavaa! Tahmeitakin päiviä on ollut, ja etenkin gradumatkan alkupuolella epätoivokin meinasi iskeä, kun pähkäilin aiheen rajausta ja aineiston keräämistä yöunienkin kustannuksella. Nyt kuitenkin olen ymmärtänyt pilkkoa graduprojektia pieniin pätkiin – teen sitä muutaman tunnin joka arkipäivä, ja se riittää. Viikonloput ja illat ovat graduvapaata aikaa ❤!
Jos kiinnostuit gradunurkasta, suuntaa Instagramini puolelle lukemaan aiheesta lisää! Tsemppiä muillekin gradun kirjoittajille, mikäli teitä siellä on.
Terveydellä, Saara
PS. Voit lukea terveystieteiden opinnoista lisää tästä aiemmasta postauksestani. Nyt opiskelen jo viimeistä vuottani, mutta tässä postauksessa kerron ensimmäisen maisterivuoteni kurssivalinnoista.