5 syytä pitää lomaa somesta!

Moikka ihanat! Mä jään tänään somelomalle! Päätin kesän alussa, että tarvitsen tänä kesänä totaalisen nollauksen ja pidemmän tauon somesta. Päätinkin pitää koko heinäkuun (tai fiiliksen mukaan osan siitä) kestävän someloman kesälomani yhteydessä. Tänään haluan kertoa myös teille 5 syytä, miksi somesta on hyvä pitää välillä lomaa!

Miksi somelomaa toden totta kannattaisi pitää? Luulenpa, että somettomuus lisää aikaa vuorokuteemme, auttaa meitä pysähtymään hetkeen ja tärkeiden ihmisten sekä asioiden äärelle, tarkastelemaan arvojamme sekä luomaan pohjaa uusille, kestäville somerutiineille.

Someloma voi olla minkä tahansa pituinen; aluksi vaikka yhden päivän, sitten kolme päivää, viikon tai vaikka kuukauden mittainen. Voit aloittaa lyhyestä ajasta, tarkastella fiiliksiäsi ja pidentää aikaa vähitellen. Itse ajattelin hypätä somelomaan ilman tarkkaa tavoitetta; joko koko heinäkuu tai sitten vain osa siitä. Etenen fiiliksen mukaan. Koen somella olevan paljon hyviäkin puolia, jotka saattavat houkutella minut takaisin jo ennen kuukauden loppua.

Muutenkin someloman aikana voi olla mukavaa tarkastella omia fiiliksiään. Tuleeko arkeen lisää aikaa? Mitä somen puolia ikävöin, mitä puolestani en? Huomaanko arjestani uusia sävyjä, elänkö hetkessä intensiivisemmin?

Seuraavaksi 5 syytä, miksi sinunkin kannattaisi pitää tänä kesänä lomaa somesta.

1. Saat lisää aikaa vuorokauteen

Oletko koskaan seurannut ruutuaikaasi ja kuinka paljon aikaa vuorokaudesta käytät somessa? Mä olen, ja sometyöläisenä luvut nousevat useisiin tunteihin päivissä. Olen usein miettinyt, mitä kaikkea voisinkaan tehdä tuolla ajalla; lukea kirjoja, liikkua enemmän, lähteä ystävätreffeille tai vaikka opiskella uutta.

Myös tutkimukset kertovat, että me suomalaiset vietämme sosiaalisessa mediassa paljon aikaa vuorokaudestamme. Tilastokeskuksen (2021) mukaan 33 % koko väestöstä käyttää sosiaalista mediaa useita kertoja päivässä. Mitä nuorempi ikäryhmä on kyseessä, sitä enemmän somea käytetään; 16–24-vuotiaista 63 % käyttää somea useita kertoja päivässä.

Nyt somelomalla aion ottaa kaiken irti ajasta, joka sosiaalisen median käytöltä vuorokauteeni vapautuu. Ehkä someloman myötä on myös helppo palata someen siten, että en avaa sovelluksia enää niin useita kertoja päivässä.

2. Pysähdyt paremmin hetkeen

Oletko joskus ihanaa ja ikimuistoista hetkeä eläessäsi jo miettinyt, millaisen somepostauksen siitä saisi? No niin minäkin, mutta nykyään olen tietoisesti pyrkinyt sellaisesta ajattelusta pois. Mietin usein, millaisia merkityksiä erilaiset hetket saavat, jos niitä ei ole mahdollista heti jakaa someen. Nauttisinko hetkistä enemmän vai vähemmän? Keskittyisinkö eri asioihin? Haluanko vain, että muut näkisivät minun tekevän tiettyä asiaa tai elävän tietynlaisia hetkiä, vai haluanko elää niitä ihan itse?

Someloma on hyvää harjoitusta hetkeen pysähtymiseen. Pysähtymiseen jopa sen äärelle, mihin omat kallisarvoiset hetkensä haluaa käyttää. Vanhana en halua muistella elämää, jota elin vain somea varten tai elämää, jossa some oli läsnä jatkuvasti.

3. Olet läsnä läheisille ihmisillesi

Varmasti jokainen on joskus ärsyyntynyt siitä, jos on itse joutunut sosiaalisessa tilanteessa kaivamaan puhelimen taskusta, tai jos toinen osapuoli on näppäillyt somea jatkuvasti kahvilapöydän toisella puolella. Vaikka sosiaalinen media on ennen kaikkea sosiaalinen paikka, etäännyttää se meitä toisistamme sosiaalisissa tilanteissa.

Somebreikin aikana on hyvä tunnustella omia somenkäyttötapojaan. Olisinko tässä tilanteessa tavallisesti kaivanut somen esiin, vaikka toinen istuu tuossa edessäni? Miksi haluan juhlissa vetäytyä somen ääreen, vaikka tupa on täynnä porukkaa? Omalla somelomallani haluan antaa aikaa läheisille ihmisille ja vaikka täysin uusille kohtaamisille – ilman ruutuja ja somea.

4. Pääset pysähtymään sen äärelle, mikä on sinulle tärkeää

Oma valmistumisen jälkeinen kevääni ja kesän alku on ollut itsetutkiskelun aikaa. Mihin haluan elämässäni suunnata seuraavaksi? Mitä asioita saavuttaa ja kokea, millaisen arjen rakentaa ympärilleni? Olen pohdiskellut, kirjoittanut ja lukenut paljon – ja ennen kaikkea huomannut, että näiden asioiden ääreen vetäytyminen vetää samalla minua poispäin hektisestä sosiaalisesta mediasta.

Väitänkin, että vaikka some on todella inspiroiva paikka, tauko somesta voi antaa meille tilaa tarkastella omia arvojamme ja elämämme suuntaa. Aikaa ja tilaa pysähtyä ihan rauhassa. Somefeedit tarjoilevat meille usein kiiltokuvaa muiden elämästä, ja jatkuva kiiltokuvan ja huippuhetkien näkeminen voi etäännyttää oman elämämme elämisestä.

Ei siis eletä muiden elämää somen kautta. Eletään omaamme somen ulkopuolella.

5. Voit luoda uusia, kestäviä somerutiineja

Loma sosiaalisesta mediasta antaa myös mahdollisuuden rakentaa kestävämpiä somerutiineja. Somelomalla voit esimerkiksi päättää, haluatko antaa somenkäytöllesi päivittäisen aikarajan, jonka jälkeen suljet sovellukset siltä päivältä. Voit myös luoda säännön, että some menee kiinni joka ilta tiettyyn kellonaikaan. Someloman jälkeen rutiineja on helppoa lähteä testaamaan ja ottaa myös mukaan omaan arkeen – etenkin silloin, jos oma somenkäyttö mietityttää tai sitä haluaa vähentää.

Mä toivon sinulle aivan ihanaa, lämmintä, vapauttavaa ja somevapaata kesää! Nähdään taas elokuussa!

Terveydellä, Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *