Moikka! Tänään puhutaan siitä, kuinka kalenteri voi toimia hyvinvointimme välineenä ja apuna oman arjen hallitsemiseen, terveellisten elämäntapojen ylläpitämiseen ja oman ajan rajaamiseen. Kalenteri on ollut itselleni aina ihan hurjan tärkeä juttu, ja sen takia aionkin tänään jakaa teille terveellisiä vinkkejä kalenterin täyttämiseen! Toivottavasti nämä vanhat suosikit sekä uudet ideat toisivat sinulle inspiraatiota ja uutta otetta ajankäyttösi hallintaan ❤️
Sitten ihan mahtavia uutisia: tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Pikku paperin kanssa. Jos et vielä tiennyt, Pikku paperi on ihana yhden naisen yritys, joka valmistaa kauniita tarroja, jotka sopivat kalentereihin, bullet journaleihin ja askarteluun. Postauksen lopussa teitä odottaa huippu alekoodi Pikku paperin verkkokauppaan! Pidä huoli, että käyt nappaamassa sen talteen 😉
1. Työn, opiskelun ja vapaa-ajan erottaminen
Korona-aika on jatkunut jo vuoden, ja se on tuonut mukanaan monelle meistä haasteita työn, opiskelun ja vapaa-ajan rytmittämiseen ja rajaamiseen. Ainakin minusta on usein tuntunut, etteivät työt tai opinnot jätä rauhaan, kun koko elämä tapahtuu neljän seinän sisällä. Toisaalta, välillä on ollut äärimmäisen vaikeaa keskittyä esimerkiksi opiskeluun, kun kotiaskareet (tai kännykkä) ovat houkutelleet paljon opiskelua enemmän.
Kalenteria käytetään perinteisesti aikatauluttamiseen, joten miksipä sen avulla ei voisi löytää rytmiä myös kotitoimistopäiviin? Itselläni on tapana merkata kalenteriin aamuisin ensin päivän tärkeimmät tehtävät, sekä sitten ne kellonajat, milloin aion opiskella tai tehdä töitä. Kalenteriin voi merkata myös ajan, jolloin tietokone menee ihan viimeistään kiinni ja vapaa-aika alkaa. Tämä yksinkertainen keino on tuonut minulle kivaa rakennetta kaikista haastavimpiin päiviin.
2. Liikunnan suunnittelu
Myös omaa liikkumista voi suunnitella ja pohtia kalenterin avulla. Voi kuulostaa melko pakkopullalta, että oma liikkuminen pitäisi kirjata ylös kalenteriin, mutta joillakin kyseinen tapa todella toimii. Mikäli halua liikkumiseen on, mutta aikaa sille arjesta löytyy hyvin vähän, voi esimerkiksi tulevan viikon liikuntahetkiä kalenteroida etukäteen. Se ei tarkoita, että maailma kaatuisi, jos kalenteroitua liikuntaa ei ehtisikään tehdä. Se voi kuitenkin auttaa hahmottamaan omasta arjesta ne sopivat välit, joihin hyvää tekevä liikunta mahtuisi.
Voit vaikka kirjata kalenteriisi vähän liikuntaa jokaiselle päivälle – oli se sitten arkiliikuntaa tai suunnitelmallisempaa. Toisaalta, voit kirjoittaa ylös myös kiinnostavat etätunnit tai kuntosalisi ryhmäliikuntatunnit. Näin niille muistaa myös ilmoittautua! Mikäli liikut hyvin tavoitteellisesti, voi kirjaaminen auttaa tarkastelemaan treenimääriäsi tai harjoitteluasi myös jälkikäteen.
3. Kuukautisten seuraaminen
Useat naiset seuraavat kuukautisiaan ja kuukautiskierron pituuttaan esimerkiksi erilaisilla älypuhelinsovelluksilla tai ihan perinteisen kalenterin avulla. Kuukautisten seuraaminen voi esimerkiksi auttaa tunnistamaan eri kierron vaiheisiin liittyviä oireita tai kuukautiskiertoon liittyviä mielialoja. Itse olen merkannut kuukautiset kalenteriin jo vuosia supersimppelillä tavalla: merkitsemällä ensimmäisen vuotopäivän ylös. Pikku paperin tarroilla tämän voisi tehdä esimerkiksi punaisen pisaran avulla! Tarra-arkista löytyy oma tarransa myös PMS-oireille.
4. Oma aika ylös kalenteriin!
Myös ihan ikioma aikasi on tärkeää. Hektisen arjen keskellä pysähtyminen tekee meille hyvää, mutta turhan usein omaa aikaa vähätellään tai se unohtuu kokonaan. Merkitse siis kalenteriisi aikaa ihan vain itsellesi – oli se sitten säännöllinen kerta viikkoon, jokaisen illan parituntinen tai sun täysin oma rentoutumisviikonloppu. Omaa aikaa tuskin voi olla koskaan liikaakaan ❤️ Pikku paperi muistuttaakin tarroillaan myös oman ajan tärkeydestä!
Tässä on myös itselläni isoin petraamisen paikka, sillä haluaisin raivata arjestani enemmän aikaa ihan vain itselleni.
5. Täytä kalenteriin myös mukavia menoja
Miksi merkata kalenteriin vain työ- ja opiskelumenot, lääkärikäynnit ja erilaisten hakemusten deadlinet, kun mukaan voisi merkata myös kivoja, hyvää oloa ja iloa tuovia juttuja? Kun täynnä oleva kalenterini muistuttaa minua illan sushitreffeistä tai avantopulahduksesta, jaksan päivän haasteista läpi paljon paremmalla mielellä 😊 Merkkaa siis ylös kalenteriin kahvitreffit kaverin kanssa, lempparisarjan uuden tuotantokauden alkamispäivä tai vaikka päivän aikana sinua ilahduttaneet tai inspiroineet jutut. Omassa kalenterissani on aina vähintään pieni nurkka varattuna uusille ideoille ja uuden suunnittelulle ❤️
Mikäpä sinua estää myös tsemppaamasta itseäsi kalenterin sivuilla? Kirjoita itsellesi vaikkapa kiva tsemppilause tai kehu odottamaan tuleville sivuille, sanotaan vaikka puolen vuoden päähän, ja ilahdut siitä tulevaisuudessa varmasti! Voit toki myös pyytää ystävää tai kumppaniasi kirjoittelemaan kivoja juttuja sinulle tuleville kuukausille ❤️
6. Suunnittele kalenteriin viikon ruoat
Hallitse ajankäyttöäsi myös viikon ruokasuunnitelmien osalta! Kalenteriin voit suunnitella viikon ruokalistan vaikka päiväkohtaisesti. Merkitse ylös suunnittelemasi lounas ja päivällinen. Ruokien suunnitteleminen voi auttaa hahmottamaan viikon ruokien monipuolisuutta, terveellisyyttä sekä ravitsemuksellista laatua. Myös kauppareissut taatusti helpottuvat! Miksi et suunnittelisi mukaan vaikka yhden kasvisruokapäivänkin? Viikon ruokien suunnitteleminen voi auttaa myös ylläpitämään terveellistä ja säännöllistä ateriarytmiä.
7. Pidä kirjaa unestasi
Viime aikoina oman kalenterini parasta antia on ollut ehdottomasti kalenterisivujen taulukot, joiden avulla olen pitänyt kirjaa unestani. Olen merkinnyt kalenteriin ylös ne yöt, jolloin olen nukkunut yli kahdeksan tuntia. Merkitseminen on ollut sen verran kivaa, että se on oikeasti motivoinut pitämään huolta yöunieni pituudesta.
Jos vastaavanlainen omien tapojen seuraaminen voisi toimia sinulla, suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Unen seuraamisen sijaan voit seurata ja laskea esimerkiksi päiviä, jolloin liikuit ulkona, jolloin pysyit omassa ruutuaikatavoitteessasi, jolloin luit kirjaa tai jolloin hallitsit stressiäsi.
8. Luota listoihin!
Listat eivät petä koskaan. Mikäli mielesi päällä on jatkuvasti tekemättömien tehtävien sotku, yritä kirjata tehtävät listaksi, pois mielestäsi. Usein tekemättömät tehtävät ja asiat sotkeutuvat mielessä suuremmiksi ja stressaavammiksi kuin ne oikeasti ovatkaan. Kun asiat ovat konkreettisesti paperilla, rauhoittaa se kummasti mieltä, eivätkä tehtävät vaikutakaan enää niin monimutkaisilta, stressaavilta tai suurilta.
Toivottavasti löysit näistä vinkeistä uutta inspiraatiota tai uusia vinkkejä kalenterin täyttämiseen sekä sitä kautta oman hyvinvointisi ja terveytesi edistämiseen! Varmasti ihailit matkan varrella myös Pikku paperin suloisia tarroja ❤️ Siispä, nyt seuraa hyviä uutisia!
Nyt koodilla KEVÄT saat Pikku paperin verkkokaupasta ilmaisen kirjetoimituksen tilauksellesi! Kannattaa olla melko nopea, sillä koodi ja ilmainen toimitus ovat voimassa vain tämän viikon loppuun, sunnuntaihin 14.3. saakka!
Terveydellä, Saara