Paljonko terveystieteilijä saa palkkaa?

Terveystieteilijän palkka.


Moikka! Vietin viime viikolla Instagram-tililläni kysymysviikkoa, jossa vastasin joka päivä yhteen seuraajieni esittämään kysymykseen. Kysymysviikko starttasi Terveydellä, Saara -podcastin kauden viimeisellä jaksolla, jossa myös vastailin kysymyksiin. Jaksossa luin lisäksi minulle lähetettyjä terveystunnustuksia, jotka olivat ilahduttavan ihania! Kauden viimeisen podcast-jakson pääset kuuntelemaan tästä.

Kysymysviikko keskeytyi Ukrainan sotatilanteen takia, jolloin näin parhaaksi hiljentää omat sosiaalisen median kanavani ja antaa mediatilaa heille, jotka osaavat esimerkiksi ohjata meitä auttamaan kriisialueita. Tällä viikolla päätin kuitenkin vastata vielä muutamaan kysymykseen omien voimavarojeni rajoissa. Sotatilanne on tullut uniin ja vaikuttanut melkoisesti myös omaan jaksamiseeni.

Tänään kuitenkin vastaan kysymykseen, jota minulta kysytään varsin usein: Paljonko terveystieteilijä saa palkkaa? Terveystieteilijöiden työllistymisestä olenkin kirjoittanut jo aiemmin, mutta tänään käsitellään rahaa!

Terveystieteilijän palkka.


Terveystieteilijän palkka riippuu työtehtävästä

Terveystieteilijöiden palkkaa koskeva kysymys on osittain kinkkinen, sillä terveystieteilijöiden työllistyminen on hyvin monipuolista. Erilaisia terveystieteilijöiden urapolkuja on oikeastaan niin paljon kuin on terveystieteilijöitäkin. Yhtä ja suoraa mallia työllistymiseen tai tiettyyn palkkaan ei ole.

Kysymykseen voi kuitenkin lähteä etsimään ratkaisuja monella eri tapaa. Esimerkiksi Toissa.fi-sivusto listaa korkeakouluista valmistuneiden työtehtäviä ja keskipalkkoja. Sivusto perustuu korkeakoulusta valmistuneiden henkilöiden palveluun syöttämiin tietoihin. Hakusanalla ”terveys” sivusto tarjoaa gerontologian ja kansanterveystieteen, terveyshallintotieteen sekä terveyskasvatuksen ammattialojen palkkatietoja. Se riittänee meille!


Toissa.fi -sivuston tiedot

Toissa.fi-sivuston tietojen mukaan gerontologian ja kansanterveystieteen alalla mediaanipalkka on 3550€. Neljännes palveluun vastanneista ansaitsee kuukaudessa 2974€ tai vähemmän, kun taas neljännes ansaitsee 4163€ tai enemmän. Suurin osa vastanneista on sijoittunut työskentelemään yrityksessä, kunnassa tai järjestösektorilla. Työtehtäviä ovat muun muassa projektikoordinaattori, vanhuspalvelujen johtaja, palvelupäällikkö, suunnittelija, lehtori, tutkija ja vastaava sairaanhoitaja.

Gerontologian ja kansanterveystieteen alan kuukausipalkan jakautuminen. Kuva: Toissa.fi

Terveyshallintotieteen alalla mediaanipalkka on 4100€. Neljännes palveluun vastanneista ansaitsee kuukausitasolla 3500€ tai alle, kun puolestaan neljännes 4720€ tai yli. Suurin osa vastanneista on sijoittunut työskentelemään kuntaan tai kuntayhtymään sekä yrityksiin. Vastaajien yleisimpiä työtehtäviä ovat mm. osastonhoitaja, palvelupäällikkö, palveluesimies, ylihoitaja, suunnittelija ja kehittämispäällikkö.

Terveyshallintotieteen alan kuukausipalkan jakautuminen. Kuva: Toissa.fi

Terveyskasvatuksen alalla mediaanipalkka on sivuston tietojen mukaan noin 3100€. Neljännes terveyskasvatuksen alalla työskentelevistä tienaa 2950€ tai alle, kun puolestaan neljännes 4000€ tai yli. Suurin osa palveluun vastanneista työskentelee kunnassa tai kuntayhtymässä, yrityksessä tai järjestösektorilla. Ammattinimikkeitä ovat muun muassa lehtori, suunnittelija, projektitutkija, työterveyshoitaja, tuntiopettaja ja hankekoordinaattori.

Terveyskasvatuksen alan kuukausipalkan jakautuminen. Kuva: Toissa.fi


Tilastokeskuksen tiedot

Jotain osviittaa terveystieteilijöiden palkoista voi saada myös Tilastokeskuksen Työ, palkat ja toimeentulo -tilastoista. Tällä hetkellä uusimmat niistä ovat vuodelta 2020. Tilastokeskuksen mukaan asiantuntija-alojen mediaanipalkka on noin 3311 €. Erityisasiantuntijoiden mediaanipalkka on puolestaan 4207€.

Yhteenvetona ja laskemalla kaikki yllä mainitut mediaanipalkat yhteen, voidaan todeta, että asiantuntijatehtävissä toimivan terveystieteilijän palkka on noin 3500€ kuukaudessa. Kuten jo aluksi mainitsin, palkka-asia ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, sillä terveystieteilijät toimivat hyvin erilaisissa tehtävissä. Palkkaan vaikuttaa esimerkiksi työskentelysektori, eli onko työpaikka kunnassa tai kuntayhtymässä, yksityisessä yrityksessä vai järjestössä. Lisäksi julkisten rekisterien ulkopuolelle jäävät esimerkiksi yksityisyrittäjät, joiden kuukausittaiset palkat voivat vaihdella hyvinkin paljon keskenään.

Paljonko terveystieteilijä saa palkkaa?


Mitä palkka merkitsee minulle?

Entä mitä palkka merkitsee minulle terveystieteilijänä? Meitä terveystieteilijöitä on joka lähtöön, ja varmasti jokaiselle meistä palkkaus ja kuukausitulot merkitsevät hyvin erilaisia asioita. Nyt valmistumisen kynnyksellä olen miettinyt tätä kysymystä paljonkin. Tiivistettynä, olen asiasta kahta eri mieltä: toisaalta vakituinen ja hyvä palkka tuo arkeen turvallisuutta, toisaalta vapaammat työajat, luovat työtehtävät ja vapaampi palkkaus houkuttelevat.

Tällä hetkellä yrittäjyys ja sen tuoma vapaus vetävät minua eniten puoleensa. Valmistumisen jälkeen arkeeni vapautuukin aikaa ja tilaa oman yritystoimintani kehittämiseen. Aionkin rohkeasti ottaa askelia sitä kohti! Olen elämäni aikana kokenut kaksi työuupumusta ja ne ovat opettaneet, ettei iso palkka ole kaikki kaikessa. Olen kantapään kautta oppinut, ettei mikään palkka korvaa työssä menetettyä terveyttä tai uupunutta mieltä.

Seuraavaksi lähden siis kokeilemaan siipiäni kokopäiväisenä yrittäjänä, mutta tulevaisuudessa suhtaudun avoimin mielin myös palkkatyöhön, tai vaikka yrittäjyyden sivussa tehtävään osa-aikaiseen työhön!

Terveydellä, Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *