Heippa tyypit! <3
Ai että, mitkä helteet ovatkaan hellineet meitä! Olen viime päivät viettänyt lähinnä ulkona, joko urheillen tai ihan vaan chillaillen (ranta ja uinti ja kirjat, ah elämää!). On ollut niin kiva huomata, että esimerkiksi oma sosiaalisen median käyttö ja muiden ruutujen tuijottaminen on vähentynyt oleellisesti ilmojen helliessä. Rannalla makoilu ja juhannuslomailu ovat laittaneet ajatuskoneiston hyrräämään, ja siksi olenkin parina iltana linnoittautunut sohvan nurkkaan kirjoittelemaan tätä postausta. Nyt tulee mietteitä syvältä sydämestä!
RÄPIKÖIMISTÄ TERVEYSTRENDIEN MERESSÄ
Onko kenelläkään ollut joskus sellainen fiilis, että terveydestä ja terveellisistä elintavoista on tehty jotenkin vaikeita ja monimutkaisia juttuja? Sellaisia, että esimerkiksi ihan tavallinen lautasmalli ja liikuntasuositukset kuulostavat kulahtaneilta ja ihan vanhoilta jutuilta? No, mulla on ollut just sellainen fiilis – ja pitkään! Etenkin sosiaalinen media ja monet somen vaikuttajat luovat terveydestä hyvin arkisesta poikkeavaa kuvaa. Siihen kuvaan kuuluvat kroppaa kiinteyttävät verkkovalmennukset, vihersmoothiet, monenlaiset ravintolisät, self-help –oppaat ja tietynlaiset treenivaatteet. Lista on loputon. Siihen kuvaan eivät kuulu sellaiset jutut, joita esimerkiksi itse olen tottunut toteuttamaan arjessani: hyötyliikuntaa, melko sallivaa ja arkiruokapainotteista syömistä sekä liikkumista omien resurssien puitteissa – kivoja, omanlaisia treenivaatteita ja tylsän näköisiä lounasannoksia. Toki terveystrendit monesti motivoivat minuakin kokeilemaan jotain uutta, mutta arkipäivääni ne eivät kuvasta.
Terveydestä puhutaan enemmän kuin koskaan ennen (joka on tietysti ihanaa), mutta luotettava terveystieto ei silti ole käden ulottuvilla. Tuntuu hurjalta surffailla kaikkien treenivinkkien, valmennuksien ja ravitsemusohjeiden meressä. Välillä kiitän onneani, että olen terveystieteiden opiskelija, sillä jatkuva terveystietotulva saa helposti jopa oman pääni sekaisin. Mites sitten ne muut, jotka eivät ole kyseiseen tieteenalaan perehtyneitä (hui)? Osataanko somen terveystietoa tulkita oikeaksi tai vääräksi tiedoksi ollenkaan? Nykyisin on tosi hankalaa erottaa, mikä tieto terveydestä on vain kiiltokuvaa, mikä tehty kaupallisen yhteistyön vuoksi ja mikä sitten on oikeasti hyväksi terveydelle. Voiko joku asia somessa olla jopa terveydelle haitaksi?
Somen ja median terveyspainotteisuus ja terveyden markkinointi saattavat ahdistaa, kummastuttaa tai jopa työntää monia luotaan. Terveystrendien ja kiiltokuvien taakse jäävät usein ne arkiset, samaistuttavat terveysvinkit sekä oikea, luotettava terveystieto. Esimerkiksi sosiaalinen media toimii niin, että ne sisällöt, joista tykätään eniten, myös näkyvät eniten. Oli se sisältö sitten mitä tahansa. Siksikin trendeistä kiinnostumaton “tavallinen tallaaja” tai luotettavan terveystiedon etsijä eivät ehkä koskaan tavoita sitä tietoa, mitä he haluaisivat tai tarvitsisivat. Tärkeätkin terveysviestit voivat livahtaa käsistä, jos some on täynnä asiaa ruokavalioista, superfoodeista ja pepputreeneistä – ja etenkin, mikäli nämä sisällöt kiinnostavat suurinta osaa somen käyttäjistä, jolloin niistä tykätään ja ne nousevat esiin.
MITÄ TILASTOT SANOVAT?
Kuten sanoinkin, terveydestä puhutaan nyt ehkä enemmän kuin ikinä. On silti pelottavaa katsoa suomalaisten terveydestä kertoviin tilastoihin – ne eivät nimittäin kerro samaa tarinaa, mitä media ja some ehkä antavat olettaa. Tiesitkö esimerkiksi, että:
- Nuorten tupakointi on vähentynyt vuosien saatossa tasaisesti, mutta aikuisten tupakointi ei ole enää vähentynyt (lähde)
- Alkoholinkäytön vähenemisessä huomattu suotuisa kehitys näyttää pysähtyneen ja päihdehaitat näkyvät yhä selkeämmin terveydenhuollossa (lähde)
- Yhä useampi alle 20-vuotias nuori sairastuu 2-tyypin diabetekseen, ja diabetes on yleistynyt viime vuosina koko väestössä (lähde)
- Suomalaiset syövät yhä liikaa kovaa rasvaa ja yli puolella suomalaisista on korkea kolesteroli (lähde)
- Sosioekonomiset terveyserot ovat edelleen totisinta totta – väestön eriarvoisuus matalasti koulutettujen ja korkeasti koulutettujen välillä näkyy esimerkiksi sairauksien riskitekijöiden kasaantumisessa ja eliniänodotteessa (lähde)
Valitsin ylle melko kärjistettyjäkin esimerkkejä – pahoittelut siitä – mutta vain siksi, että saisin pointtini teroitettua. Näihin juttuihin ei nimittäin usein törmää, etenkään somessa. Suomalaisten terveys on vuosikymmenten aikana parantunut monilta osin, merkittävästikin, mutta kehittämiskohteita löytyy vielä valtavasti. On hämmästyttävää, kuinka suuren kontrastin sosiaalisen median terveysintoilu luo näihin tutkimustuloksiin verrattuna.
Etenkin sosioekonomiset terveyserot mietityttävät minua. Koulutusaste, työ tai muu asema yhteiskunnassa määräävät pitkälti asioita yksilön terveydestä. On edelleen totta, että korkeasti koulutetuilla koettu terveys, mielenterveys ja pitkäaikaissairastavuus ovat paremmalla tasolla, kuin matalammin koulutetuilla. Matalammin koulutetut jäävät myös useammin tärkeän terveystiedon ulkopuolelle, eivätkä he terveysaiheisiin törmää usein mediassakaan. Terveyserot eivät myöskään näytä kaventuvan lähitulevaisuudessa, mikä taas tarkoittaa sitä, että valmiiksi terveet ja hyvinvoivat yksilöt ovat yhä terveempiä, kun samalla toinen ääripää voi entistä huonommin. Ehkä tässä vain haluan sanoa ja pohtia sitä faktaa, etteivät terveystrendikeskeisyys tai somen terveysbuumi ainakaan edistä heikommassa asemassa olevien terveyttä. Ne edistävät terveyttä vain omissa somekuplissaan.
MITÄ JOS PUHUTTAISIIN VÄLILLÄ TERVEYDEN PERUSASIOISTA?
Mikä sitten neuvoksi? Itse näkisin ratkaisuksi sen, että vähitellen saisimme rakennettua ihan tavallisesta terveydestä mielenkiintoista, värikästä ja mediaseksikästä. Haluaisin, että siitä puhuttaisiin enemmän – somessa, mediassa, työpaikkojen kahvipöydissä ja iltapäivälehdissä. Näytettäisiin se tavallinen ja epätäydellinen puoli terveydestä ja terveellisistä elintavoista. Koska se, jos mikä, on useimmille meistä enemmän arkipäivää, kuin kauniit annokset tai somevalmennuksien avulla treenatut kropat. Tavallisuus on ihanaa!
Mitä jos siis puhuttaisiin välillä ihan terveyden perusasioista? Oltaisiin fiiliksissä toimiviksi testatuista jutuista, kuten lautasmallista tai liikuntasuosituksista. Hehkutettaisiin terveellistä, monipuolista ja sallivaa ruokavaliota. Korostettaisiin hyötyliikunnan mahtavuutta ja kannustettaisiin ihmisiä liikkumaan yksilöllisillä tavoilla. Tavoilla, joista itse tykkää. Jaksettaisiin yhä puhua päihdeongelmista sekä esimerkiksi alkoholin kohtuukäytöstä. Kannustettaisiin kohtuukäyttöön ja tupakoinnin lopettamiseen. Levättäisiin, nukuttaisiin riittävästi ja kuunneltaisiin omaa kehoa. Tuettaisiin myös mielenterveyttä terveellisillä elintavoilla. Mitä jos?
Mä ainakin tahdon yrittää.
Terveydellä, Saara
4 Responses
Samaa oon miettinyt, tuntuu että jos ei käy salilla, juo sheikkeristä ja sekoita aamusmoothieen viherjauheita, ”ei elä terveellisesti”. Mun oma näkemys kysymykseen miksi tavallinen terveydestä huolehtiminen on tylsää johtuu mm. Siitä että nykypäivänä ihmisten tulevaisuushorisontti on todella pelottava, lyhyt, selkeytymätön – mitä tahansa voi tapahtua koska vaan, koko elämä voi mennä päälaelleen hetkessä. Senpä vuoksi turvaudutaan tässä hetkessä nopeisiin valintoihin, just niihin pikadieetteihin, pikaruokaan, viherjauheeseen. Ei oo niin sanotusti aikaa tehdä pitkällä tähtäimellä asioita terveyden hyväks kun on saatavilla nopeita vaihtoehtoja, jotka tietysti kannattaa valita kun tulevaisuudesta ei oo varmuutta. Vuosia taaksepäin tulevaisuus nähtiin myönteisempänä ja siihen voitiin luoda mielessä selkeä kulkukaavio. Sillon ruokaympyrä ehkä tehosi.
Toisena syynä arvelisin, kuten jo kommentin alussa mainitsinkin, oman identiteetin tukemista jollakin vahvalla teolla. Kun terveyttää tekee selkeästi ja erottuvasti, alkaa ihmiset tuntemaankin että ”hei mähän tässä ihan kaikin keinoin oon terveellinen nyt kun oon liittynyt tähän dieettiyhteisöön ja ostan viherjauheita kaupasta.” Uskon että ihmisillä on entistä enemmän halua muille että elää terveellisesti,” koska niin kuuluu tehdä”, ja siten saada hyväksyntää muilta. kehut jäävät todennäköisesti minimiin jos ig postauksessa lautasella on porkkanaa, perunaa ja kalaa 😀 Mutta harmillisesti kuten kirjotit, alhasen sosioekonomisen aseman omaavat ihmiset ei pääse tähän ”kilpailuun” käsiks, kun puolestaan jo valmiiksi terveet ihmiset entisestään nostaa kilpailun tasoa.
Pitääkin itsekin alkaa enemmän vaan keskittymään omassa puheessa ja mielessä niihin perusjuttuihin ! 🙂
Vautsi, ihan mieletöntä pohdintaa! Kiitos kommentistasi ❤️
Nopeita vaihtoehtoja tosiaan varmasti etsitään usein, koska sana ”elämäntaparemontti” kuulostaa esimerkiksi tosi vaikealta ja aikaavievältä jutulta. Väitän nyt kuitenkin, että johonkin dieettiyhteisöön kuuluminen ja syvästä päädystä aloittaminen on oikeasti hankalampaa, kuin ihan niiden perusjuttujen opetteleminen. Ihan älytöntä, että tää asia on näin.
Myös tuo mainitsemasi kilpailu on varmasti totisinta totta. Moni haluaa näyttää terveyttään ennen kaikkea ulospäin, muille.
Ehkä meidän tehtävänä on nyt alkaa normalisoimaan sitä tavallista terveyttä, just niitä arkisia annoksia ja liikuntatapoja 😊
Postaus täynnä asiaa. Olen kanssasi monesta asiasta samaa mieltä. Perusasiat ovat jääneet trendien ja monimutkaisten ravinto- ja liikuntaohjeiden sekä- suositusten jalkoihin.
Kiitti kommentistasi, ja kiva että jaat samoja ajatuksia 😊❤️