Moikka tyypit! Tiiättekö, ihan kohta on joulu <3 Instagramin puolella minua seuranneet tietävätkin, että olen koko joulukuun ajan ollut mukana tosi mukavassa joulukalenteriprojektissa. Päätimme nimittäin tänä jouluna koostaa yhteisen hyvinvoinnin joulukalenterin yhdessä mun ihanien opiskelukavereiden ja terveyden edistämisen kollegoiden kanssa. Mukana hyvinvoinnin joulukalenterissa ovat olleet lisäkseni Heli, Taija ja Katja, ja kukin heistä on tuottanut vuorollaan kuuden joulukalenterin luukun verran sisältöä. Nyt viimeisenä on sitten minun vuoroni! 😊
Ennen kuin siirrytään kuuden viimeisen luukun pariin ja lähestytään askel askeleelta jouluaattoa, kurkkaa vielä alla oleviin linkkeihin ja aiempiin joulukalenterimme luukkuihin! Kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa Helin, Taijan ja Katjan tekstit ja joulukalenterin luukut – nämä tyypit nimittäin tietävät, mistä puhuvat, ja ovat kaikki oman terveyden edistämisen alansa ammattilaisia.
Luukut 1–6: Heli kertoo unesta, unihygieniasta ja keinoista parantaa unenlaatua.
Luukut 7–12: Taija kertoo aivoterveydestä ja aivoterveyttä edistävistä elintavoista.
Luukut 13–18: Katja kertoo omantyylisestä joulusta, koska kenenkään joulun ei tarvitse mennä tietyn kaavan mukaisesti <3
LUUKUT 19-24: Irrottautuminen lomalle on terveellistä
Vuosi 2020 on ollut monelle stressaavampi kuin mikään aiempi. Korona on ajanut meidät koteihimme, etätöihin ja etäopiskelemaan, ja samalla myös etäälle toisistamme. Vaikka maailma on muuttunut, ovat monet työn, opiskelun tai ylipäänsä elämän vaatimukset pysyneet samana, elleivät jopa kasvaneet. Tässä kaikessa on ollut hankalaa pysyä mukana. Ei siis ihme, että nyt joulukuussa väsyttää – ja joululoma tulee enemmän kuin tarpeeseen. Omissa joulukalenterin luukuissani haluan auttaa sinua irrottautumaan lomalle ja päästämään irti pitkään jatkuneesta kuormituksesta. Se on oikeasti terveydelle välttämätöntä <3
Monta vuotta olen itsekin elänyt niin, että olen pitänyt vain yhden loman vuodessa: jouluisin. Koska olen halunnut tehdä kesätöitä ja kerätä siten rahaa syksyn ja kevään opintoihin, tuollainen lomailutahti (tai sanoisinko ei-lomailutahti) on oikeastaan ollut välttämätöntä. Nyt viime vuodet olen kuitenkin työskennellyt opintojeni ohella, mikä on vapauttanut lomaviikkoja myös kesälle. Ja se on ollut paras veto oman jaksamiseni kannalta. Yksi lomaviikko vuodessa ei todellakaan ole riittävästi. Jos kuitenkin pystyt lomailemaan vain harvoin, avaa sitäkin suuremmalla syyllä seuraavat joulukalenterin luukut. Otetaan siis lyhyestäkin lomasta mahdollisimman paljon irti, päästetään hektisyys menemään ja laskeudutaan ihanaan joulutunnelmaan <3
LUUKKU 19: Kohti stressitöntä joululomaa!
Irrottautuminen lomalle on terveellistä, etenkin näin vaikean ja yllättävän vuoden jälkeen. Ei ole ihmekään, jos tuntuu siltä, että stressi vaanii jokaisen nurkan takana. Vaikka stressi onkin luonnollinen ja lähes väistämätön osa elämäämme, ei se pitkittyneenä tee hyvää terveydelle. Seuraavissa luukuissa jaan vinkkejä stressistä irrottautumiseen ja sen lievittämiseen – mutta ensin pureudutaan siihen, mitä stressi oikein tarkoittaa.
Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa yksilöön kohdistuu niin paljon vaatimuksia ja haasteita, etteivät yksilön voimavarat riitä tilanteeseen sopeutumiseen. Mitkä tahansa kokemukset saattavat laukaista stressin tunteen. Kaikki stressi ei ole vaarallista – lyhytaikainen stressi voi tsempata ja motivoida tekemään parhaansa. Keskeistä on stressin kesto: lyhytaikainen stressi ei ole vahingollista, kun taas pitkittyneellä stressillä on huomattavia haittavaikutuksia. Stressi on todella yksilöllinen kokemus – se, mikä on stressaavaa toiselle, voi olla puolestaan innostavaa tai motivoivaa toiselle.
Stressi näkyy elämässämme hyvin erilaisilla tavoilla. Toinen kärsii unettomuudesta, toinen vatsakivuista tai flunssakierteestä. Joku huomaa pitkittyneen stressin vasta pysähtyessään. Omaa olotilaa kannattaa kuulostella, ja jos kovin usein tuntee olonsa esimerkiksi jännittyneeksi, ärtyneeksi, alakuloiseksi tai asioita unohtelevaksi, kannattaa pysähtyä toviksi. Kannattaa muuten myös yrittää oppia hyväksymään, että stressi on osa elämää. Sitä ei jatkuvasti pääse pakoon, mutta sitä voi onneksi oppia hallitsemaan <3
LUUKKU 20: Liiku, lepää ja syö – silloinkin, kun stressaa
Terveelliset elämäntavat auttavat monessa asiassa – eikä stressikään ole siihen poikkeus. Liikunta, riittävä lepo ja terveellinen ruoka tuovat elämään tärkeitä voimavaroja ja hyvinvointia, jotka auttavat jaksamaan stressaavinakin aikoina. Joten: liiku, lepää ja syö – yhä suuremmalla syyllä silloin, kun sinua stressaa. Vaikka stressin keskellä terveellisistä elämäntavoista kiinni pitäminen voi tuntua raastavan vaikealta, ihan pienet jututkin voivat kantaa jo pitkälle!
Liikunnan ei tarvitse olla sen kummempaa: liiku ennen kaikkea itseäsi kuunnellen ja voimavarasi havainnoiden. Säännöllinen liikunta auttaa tutkitusti stressin säätelyssä. Muista myös, että liikunnan vastapariksi kuuluu aina myös lepo. Muista säännöllinen ruokarytmi sekä riittävä määrä yöunta. Terveellisten elämäntapojen kanssa ei tarvitse olla täydellinen – ei kukaan ole.
Älä kuitenkaan hoida stressiäsi päihteiden avulla – vaikka helpotus tuntuisi hetkelliseltä, päihteet pahentavat stressitilaa pitkällä aikavälillä, monella tavalla. Päihteiden käyttö heikentää muun muassa unen laatua, joka on stressille erittäin huono juttu.
LUUKKU 21: Päästä hetkeksi irti arkirutiineista
Mitä jos poikkeaisit lomalla hieman arkirutiineistasi? Jos lomalle irrottautuminen tuntuu vaikealta, kokeile hypätä rutiinien ulkopuolelle! Nuku pidempään, käy aamusaunassa, ulkoile aurinkoiseen aikaan, pidä koko päivän leffamaraton tai syö jälkiruoka ennen pääruokaa. Hulluttele! Joskus omien rutiinien jättäminen voi tuntua vaikealta tai ahdistavalta, mutta pieni laiskottelu ja kontrollista irti päästäminen ei tee pahaa kenellekään.
Miksi stressistä irrottautuminen sitten on niin tärkeää? No, kovinkin monesta syystä. Pitkittyneenä stressi kuluttaa voimavaroja ja vaikeuttaa esimerkiksi omien tunteiden hallintaa. Tilanteet saattavat itkettää tai jopa raivostuttaa. Pitkittynyt stressi vaikeuttaa myös unta, ja kun kaikki voimavarat menevät stressistä selviytymiseen, on oman kuormittumisen huomaaminen hankalaa.
Stressistä irtautumisen keinot ovat hyvin yksilöllisiä, joten vain kokeilemisen kautta voi löytää itselleen toimivat palautumiskeinot. Toinen liikkuu, toinen puhuu, toinen haluaa olla ihan itsekseen ja olla jouten. Jos et oikein tiedä, mikä auttaisi sinua joululomalle irtautumisessa, kokeile löytää keino arkirutiiniesi ulkopuolelta <3
LUUKKU 22: Tee hyvää itsellesi
Tiedätkö mitä: tee just niitä juttuja, jotka tekevät sinulle hyvää! Nyt lomalla voit tehdä vaikka yhden tällaisen asian jokaisena päivänä. Jos itsellesi hyvää tuovien juttujen keksiminen on vaikeaa, aloita kokoamaan itsellesi kymmenen kohdan listaa, johon vähitellen kirjaat ylös asioita, jotka auttavat sinua palautumaan stressistä. Listan ei tarvitse olla valmis yhdeltä istumalta, mutta kun se vihdoin valmistuu, voit aina palata siihen stressaavina hetkinä. Ja mikäs olisi ihanampaa, kun joululomalla pohdiskella ja jopa tehdä niitä juttuja, jotka saavat juuri sinut voimaan hyvin <3 Mun kymmenen kohdan lista näyttäisi ehdottomasti tältä:
1. Avantouinti
2. Yinjooga
3. Oma aika Netflixin ja irttaripussin kanssa
4. Ihonhoitorutiinit
5. Tyttöjen viikonloppu parhaiden ystävien kanssa
6. Parisuhdeaika
7. Maalaaminen
8. Liikunta, liike ja ulkoilu <3
9. Unelmoiminen ja ideoiminen
10. Kotivaatteissa ja villasukissa hengailu
Tärkeää on, että voisit oppia tunnistamaan omat voimavarasi. Mitkä asiat tuottavat sinulle stressiä, mitkä puolestaan lievittävät sitä? Usko myös siihen, että sinä olet oikeasti kyvykäs hallitsemaan omaa stressiäsi <3
LUUKKU 23: Kirjaa huolet ylös
Jos huolet, murheet ja stressinaiheet pyörivät mielessä vielä lomallakin, kokeile kirjoittaa ne konkreettisesti ylös. Vaikka jäisitkin lomalle, ei maailman tarvitse tulla valmiiksi ennen sitä – loman jälkeen voit jatkaa siitä, mihin jäit. Kun huolet kirjaa ylös esimerkiksi kalenterin kansien väliin, voi kansien sulkeminen toimia symbolisena eleenä stressistä irti päästämiselle. Toimii ainakin minulla!
Jos silti mielesi jaksaa murehtia, kokeile huoliaikaa. Huoliaika on oma hetkesi, vaikka joka päivä tai joka viikko, jolloin saat esimerkiksi 30 minuutin ajan murehtia ihan täysillä. Keskity huolenaiheisiin, kirjoita ne paperille, puhu niistä ääneen – mutta päästä irti huoliajan päätyttyä. Kun mieleesi tulee murheita tai stressinaiheita huoliajan ulkopuolella, kirjoita ne muistiin, ja perehdy niihin syvällisemmin seuraavalla istunnolla. Myös to do -listat, kalenteroiminen, työjärjestykset ja muu aikatauluttaminen voivat olla huippuhyviä keinoja hallita omaa stressiä.
Ennen kaikkea: tunnista asiat, joihin voit itse vaikuttaa – ja pyri hyväksymään ne asiat, joihin et voi vaikuttaa lainkaan. Tämä voi helpottaa omaa murheiden taakkaa. Kaikki ei ole omissa käsissämme, ja se on ihanan lohduttava juttu <3
LUUKKU 24: Vietä aikaa läheistesi kanssa! Ihanaa joulua <3
Läheisten kanssa vietetty aika on stressaavalle mielelle suuri voimavara. Huolien jakaminen, niistä puhuminen ja näkemyksien vaihtaminen ovat kultaakin kalliimpia juttuja. Varmasti meistä jokainen voi allekirjoittaa sen, että huolien jakaminen keventää omaa taakkaa. Ota myös vastaan ystävien ja läheisten tarjoama tuki. Et ole varmasti kuormittumisen tunteidesi kanssa yksin!
Ollaan tänä jouluna oikeasti läsnä ja laitetaan älylaitteet kiinni. Katsotaan silmiin, ei ruutuihin. Nautitaan vuoden tunnelmallisimmasta ajasta.
Upeaa joulua! Hyvinvoinnin joulukalenteri päättyy nyt tähän <3
Terveydellä, Saara
LÄHTEET:
- Mattila A. / Lääkärikirja Duodecim. Stressi.
- Suomen mielenterveys ry. Stressi kuuluu elämään.
- YTHS. Stressinhallinta.